În ce depozite păstrezi 10.000 de lei ca să câștigi cel mai bine

În ce depozite păstrezi 10.000 de lei ca să câștigi cel mai bine

Dacă până acum doi ani cel mai bine remunerate erau depozitele cu maturitate de trei luni, acum băncile au schimbat strategia. În plus, cotele de dobândă au scăzut mult sub nivelul de 3% pe an, pe care încă în mai practicau câteva instituții anul trecut. Există însă câțiva creditori care încă oferă randamente bune. EVZ vă prezintă un top al acestora.

Piața interbancară este inundată de lei ieftini, deoarece băncile nu mai oferă împrumuturi, așa încât creditorii nu mai au aproape niciun interes să atragă bani de la populație.

O sumă de circa 10.000 de lei vă va asigura un venit din dobândă suficient de mare încât să acopere cu plus de măsură comisioanele lunare de administrare a contului, ce variază în jurul a 2,5 – 3 lei. Există însă și bănci care nu percep comisioane de administrare a conturilor curente.

Economiile la un an, cele mai mari dobânzi

Astfel, de departe cele mai mari randamente pentru depozitele la termen în lei sunt oferite la economiile pe un an. Pentru această maturitate, cea mai mare dobândă este cea a TBI Bank -  2,65% pe an. După un an, deponentul câștigă   222 de lei, fără a exclude însă comisioanele. În topul dobânzilor, TBI este urmată de Banca Feroviară, cu 2,3%, de Intesa Sanpaolo și Marfinbank cu 2,1%, și de Banca Carpatica, instituție ce închide top cinci cele mai bune dobânzi la un an cu un randament de 2,05% pe an.

Depozitele pe trei luni, prost remunerate

Depozitele deschise pe 3 luni, termen pentru care băncile ofereau anii trecuți cele mai mari dobânzi, au devenit printre cele mai prost remunerate. O singură bancă mai oferă o dobândă peste 2%, mai precis 2,1%, respectiv TBI Bank. După 3 luni de economisire se acumulează 46 de lei, iar într-un an dobânda câștigată este de circa 184 de lei, cu aproape 40 de lei mai puțin decât dacă ar fi fost ales cel mai rentabil depozit cu maturitate de un an. Aceeași bancă, TBI, oferă cea mai rentabilă dobândă pentru un depozit la șase luni, respectiv 2,3%. După 6 luni câștigul aferent depozitului este de 96 de lei. Anualizată suma devine 192 de lei.  

Cine are curaj, „pariază pe curs”

Românii continuă să păstreze economiile în depozite pe temen scurt, pornind de la premisa că ar putea găsi o oportunitate de investire, așa încât vor acces nerestricționat la bani. Cei care planifică o investiție în euro și păstreză economiile în lei ar putea avea de câștigat și din diferența de curs, nu numai din dobândă. Numai de la începutul anului leul s-a apreciat cu circa 25 față de euro. Dacă aprecierea continuă, iar analiștii financiari susțin că acesta este trendul, atunci, la final de an sau chiar în 2017, când vor schimba leii în euro, deponenții pot obține o sumă cu câteva procente mai mare ar fi obținut anul trecut, când leul era mai slab. Acest procent se adaugă celui câștigat din dobândă. Astfel, ING întrevede pentru finalul acestui an un curs de 4,4 lei/euro, iar pentru finalul 2017 un curs de 4,3 lei/euro.