În sistemul public, pensionarului îi poate fi suspendată pensia, printre altele, dacă se mută în alt stat sau dacă nu se prezintă la controalele medicale obligatorii
Pensia poate fi suspendată dacă pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat și urmează săși primească drepturile de la țara respectivă. Apoi, atunci când pensionarul de invaliditate sau de urmaș nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie.
Pensionarul de invaliditate poate rămâne temporar fără pensie dacă nu mai urmează programele recuperatorii sau depăşește, la serviciu, jumătate din programul normal de lucru. La fel pățește și pensionarul urmaş care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor. „Și soțului supraviețuitor cu pensie de urmaș, care realizează
Pensia poate fi suspendată la cerere
Aceeași măsură se poate lua în cazul pensionarului care nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul. Atenție! „Suspendarea plății pensiei și/ sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situaţie în care măsura se aplică începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea“, mai spune Isabel Bogdan
Răspunsuri la întrebările cititorilor
Întrebare: Sunt născut pe 14.10.1966, sunt angajat din data de 11.1983, la Combinatul Siderurgic Galați, din 06.1984 am beneficiat de grupa 1 de muncă condiții speciale și până în data de 04.2011, când am ieșit în ordonanță, iar după încă 21 de luni pe cartea de muncă, dar fără grupă, până când mi s-a terminat ordonanța. Pe toată perioada de muncă am beneficiat doar de vreo 3 -4 luni de concediu medical pentru o operație la plămân și stagiul militar de 1 an și 3 luni. Întrebarea mea este: conform reglementarii Legii pensiilor, din 06.2015, referitoare la grupa 1, doresc să știu când pot ieși la pensie. La această vechime de muncă mai adăugăm încă 10 luni, de anul trecut și până în prezent, de muncă normală, pentru că în 2011-2014 nu am avut contract, eu lucrând la negru. După calculul meu, am 25 de ani de grupa 1, la care mai adăugăm 12,5 de grupă, ar fi 37,5 ani. La anul, în octombrie, eu împlinesc 50 de ani, pot beneficia de pensie de drept? Aștept un răspuns!
Răspuns. Isabel Bogdan, director executiv CJP Vaslui: Vârsta standard de pensionare, în cazul dvs., este de 65 ani (14.10.2031), stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Din datele prezentate de dvs. rezultă că îndepliniți condiția referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare de 35 ani pentru a beneficia de reducerea de vârstă pentru perioada lucrată în grupa I și condiții speciale și astfel, aveți dreptul la pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei de 52 ani și 6 luni (14.04.2019).
Întrebare: Bună ziua. Mă numesc Pricop Mihai, sunt din Iași și vă rog, dacă vă permite timpul, să-mi răspunde-ți la următoarea întrebare: Sunt născut la data de 03.08.1958 și angajat la data de 01.08.1978. Am 12 ani și 8 luni încadrați la grupa I de muncă și 5 ani și 3 luni la grupa II (înainte de 01.04.2001). Când îndeplinesc condiții de pensionare?
Răspuns. Isabel Bogdan, director executiv CJP Vaslui: Stimate domn, vârsta standard de pensionare în cazul dvs. este de 65 ani, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Pentru cei 12 ani și 8 luni lucrați în grupa I de muncă aveți dreptul la reducerea cu 6 ani a vârstei standard de pensionare. Pentru cei 5 ani și 3 luni lucrați în grupa a II-a de muncă, nu aveți dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare (reducerea pentru grupa a II-a de muncă se acordă pentru cel puțin 6 ani, iar fracțiunile nu se adună - cele 8 luni de la grupa I nu se adaugă la grupa a II-a pentru acordarea reducerii de vârstă). Dat fiind faptul că sunteți angajat de la 01.07.1978, atunci îndepliniți condiția referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare de 35 ani. Astfel, aveți dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu data de 03.08.2017 (59 ani).