Preşedintele Traian Băsescu, care a întors de la promulgare Legea Pământurilor, a sugerat, ieri, ca noua legislație să prevadă ca străinii din țările comunitare să fie obligați să respecte aceleași condiții ca la ei acasă dacă vor să cumpere terenuri agricole.
Polonia a obţinut amânarea liberalizării pieței funciare agricole până în mai 2016. Această liberalizare va fi, cu siguranță, împinsă până în 2017.
”Până la ridicarea moratoriului, cetăţenii din Islanda, Lichteistein şi Norvegia au putut cumpăra cel mult 1 ha de teren agricol fără aviz. Orice suprafaţă superioară acestei limite, necesita aprobarea guvernului şi nu poate face obiectul închirierii sau proprietăţii.”, se arată în documentul obținut de Agrointeligența.
Procesul birocratic de obţinere a dreptului de cumpărare a terenurilor din Polonia este extrem de complicat, iar polonezii au şi limitări cantitative pentru achiziţii în sensul că Autoritatea pentru Terenurile Statului (instituţie similară cu Autoritatea pentru Domeniile Statului din România) îşi poate folosi dreptul de preempţiune pentru a opri achiziţiile de peste 500 de hectare de teren.
”Mai bine te căsătorești cu o poloneză, decât să treci prin iadul birocrației funciare din această țară”, glumesc expații din Polonia.
”În Germania, reglementările cu privire la cumpărarea terenurilor sunt foarte severe încât, este foarte dificilă cumpărarea de teren agricol. La fel ca Franța, țara are o agenție care reglementează vânzarea terenurilor care impune o serie de preempțiuni. Restricțiile merg până acolo încât, reglementările naționale foarte stricte sunt dublate de condițiile draconice impuse de autoritățile locale. De exemplu, deşi între Germania și Elveția există un acord de liber schimb, o exploatație elvețiană s-a extins peste graniță, arendând 2,5 hectare de teren în zona germană. Nu mai puțin de trei instanțe germane au anulat actul de închiriere motivând că firma elvețiană nu plătește taxe în Germania”, se arată în documentul obținut de Agrointeligența.