„Katalin Varga“, primul film românesc care intră, după 16 ani, în competiţia pentru trofeul Ursul de Aur la Berlinală, prezintă drama victimei unui viol.
Emoţiile sunt mari pentru „Katalin Varga“, primul film românesc care intră, după 16 ani, în competiţia pentru trofeul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Tensiunea creşte în măsura în care această producţie, proiectată aseară la Berlin, era aşteptată atât de critică, cât şi de publicul de specialitate. Precedenta producţie românească selectată în competiţie a fost „Patul conjugal“ a lui Mircea Daneliuc, în 1993.
Filmul, regizat de britanicul Peter Strickland şi coprodus de Libra Film, respectiv de producătorii Oana şi Tudor Giurgiu, povesteşte destinul unei femei, Katalin, care naşte un copil rezultat în urma unui viol. Soţul Katalinei nu ştie că nu este el tatăl copilului şi nici în ce condiţii a rămas Katalin însărcinată. Aflând însă, soţul o alungă de acasă, iar ea porneşte prin Ardeal, în căutarea celui care a violat-o. Are în minte răzbunarea, ar vrea să-l ucidă pe răufăcător, dar lucrurile evoluează altfel. Violatorul, pe nume Antal, s-a căsătorit între timp şi pare un om echilibrat şi cumsecade. Filmul a atras atenţia criticii
Atât pentru interpreta tragicei eroine Katalin Varga, cât şi pentru regizorul Strick land, acesta este filmul de debut. În ciuda bugetului limitat, a lipsei de experienţă a actorilor în faţa camerei de filmat şi a emoţiilor echipei înaintea premierei, debutul este un succes. Înainte de proiecţie, filmul a atras atenţia presei internaţionale. „Debutul remarcabil al lui Peter Strickland este un «road-movie» în care maşina este înlocuită cu o căruţă cu cai. Un film în care găsim imagini fascinante din România rurală şi care urmăreşte cruciada unei femei care caută răzbunarea“, scria revista „Vanity Fair“.
Actriţa Hilda Peter, de la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, debutează pe marele ecran în rolul Katalinei Varga. Artista în vârstă de 31 de ani este emoţionată, după cum ne-a declarat chiar ea, înainte ca filmul să fie lansat la cea de-a 59-a ediţie a unuia dintre cele mai mari festivaluri de film din lume. „Am emoţii atât pentru film, cât şi pentru următoarele două zile, în care mă aşteaptă serii de câte şase ore de interviuri, un lucru neobişnuit pentru un actor de teatru“, spune Hilda, aflată la Berlin. Hilda, în concurenţă cu Kate Winslet
„Cineva ne-a prezentat proiectul lui Strickland la Sfântu Gheorghe, într-o atmosferă relaxată. Scenariul părea de excepţie, chiar dacă povestea în sine poate nu e neapărat spectaculoasă. Bani prea mulţi nu au fost. I-am prezentat regizorului nişte DVD-uri cu mine, cu scene de teatru, şi nu am dat probe. Două luni mai târziu m-a sunat să întrebe dacă mai sunt interesată să fac filmul“, declară actriţa laureată a UNITER şi a Premiului Criticii de Teatru din Ungaria. „Am mai dat probe pentru roluri mai mici, dar niciodată nu am fost cea «alea să». Aşa că într-o bună zi am purtat o discuţie cu mine însămi. Concluzia a fost că am o fizionomie nepotrivită ca me rei de filmat. Aşa că mi-am spus că lo cul meu este mai degrabă la teatru, unde publicul mă vede de la distanţă“, afirmă Hilda, una dintre candidatele la Ursul de Argint, trofeul Berlinalei care se acordă celui mai bun actor din competiţie. Printre concurentele Hildei se numără Kate Winslet, Judi Dench sau Michelle Pfeiffer.
Filmările la „Katalin Varga“, o coproducţie româno-britanico-ungară, au durat doar 18 zile. „Echipa a fost foarte unită. Poate a avut legătură cu faptul că eram mai toţi începători. Era necesar să ne sprijinim reciproc cu idei şi sfaturi. Asta a creat o atmosferă pozitivă în timpul filmărilor.“
PETRECEREA ROMÅNILOR
Chef cu Zdob şi Zdub În cele zece zile de Berlinală e greu să dormi, dacă vrei să nu ratezi nimic. Filmele din cele opt secţiuni rulează începând cu ora 9.00 dimineaţa până la miezul nopţii, iar în fiecare seară sunt programate petreceri organizate de posturi de televiziune, case de producţie, asociaţii de film sau ambasade. Marţi seară a fost rândul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) să invite la petrecere lumea filmului adunată în capitala germană.
Într-unul dintre cluburile cele mai în vogă din Berlin, „Roter Salon“, s-au strâns în jur de 500 de invitaţi, cineaşti şi oameni de cultură din mai multe ţări, printre care Rusia, Macedonia, Egipt, Germania sau Anglia, care s-au delectat, printre altele, cu muzica celor de la Zdob si Zdub. Înaintea concertului, pe scenă au urcat participanţii români la Berlinală, actori, regizori, producători şi reprezentanţi ai APFR. Mihai Gligor, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, şi producătorul Tudor Giurgiu au prezentat „echipa românească“.
Printre români s-au numărat Radu Jude, regizorul peliculei „Cea mai fericită fată din lume“, prezentat în secţiunea „Forum“ a festivalului, actorii Ioana Blaj şi Paul Ipate, protagoniştii scurtmetrajului „Bric Brac“, regizat de Gabriel Achim, producătoarea Oana Giurgiu, actorii Tibor Palffy şi Hilda Peter din „Katalin Varga“, alături de regizorul Patrick Strickland sau actriţa Anamaria Marinca.