În căutarea aurului pierdut

Trei bărbaţi au fost răniţi de stânci în timpul unei expediţii pe urma legendelor locale.

Trei căutători de aur şi de fosile de animale preistorice au fost surprinşi de stânci, luni noaptea, în Cheile Bistriţei, pe versantul de nord-vest al Muntelui Arnota din Masivul Buila Vânturariţa. Mircea Anca, 47 de ani, din Horezu, Vâlcea, a ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral acut. Starea lui complicându-se, a fost transportat la Spitalul „Doctor Bagdasar“, din Bucureşti.

Ceilalţi doi bărbaţi, Alexandru Bumbac, 38 de ani, din Bucureşti, şi Cristian Popescu, 26 de ani, din Horezu, au fost coborâţi cu forţa de pe munte de o echipă de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti.

Atitudinea „turiştilor“ a provocat suspiciuni

Căutătorii de comori aveau asupra lor detectoare de metale preţioase, un generator de curent electric, bormaşini şi târnăcoape. Cu tot echipamentul performant din dotare, ei susţineau că sunt turişti care s-au rătăcit pe munte.

„Peste cortul nostru au căzut stânci, suntem simpli turişti şi nu înţeleg de ce trebuie să dăm declaraţie la poliţie pentru asta. Nu am făcut nimic rău“, a încercat să se apere Alexandru Bumbac. Totuşi, în momentul în care a văzut că pe fir au intrat şi procurorii, şi-a chemat imediat avocatul.

„Când am ajuns la rănit, am fost surprins de atitudinea celor doi, nu au vrut să coboare de pe munte, nu erau nici măcar îngrijoraţi de soarta partenerului lor, nu l-au însoţit la spital. Mi s-a părut suspect că refuză să spună cine sunt şi ce caută noaptea pe munte cu cortul, în plină iarnă. Mi-au atras atenţia câteva săpături proaspete şi faptul că aveau generator de curent electric. Atunci am alertat poliţia“, povesteşte Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Vâlcea. „Săpau noaptea cu picamărul, ceea ce ne face să credem că stâncile s-au prăbuşit din cauza trepidaţiilor“, mai spune şeful Salvamont.

Acces într-o zonă de protecţie strictă

Şase jandarmi şi trei poliţişti au ajutat la coborârea bagajelor de pe munte, prin urmare, anchetatorii bănuiesc că numărul persoanelor implicate este mult mai mare. „Erau prea multe şi prea grele genţile pentru a putea fi urcate într-o singură zi de trei persoane“, susţine maior Cristian Turcu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea. În bagajele căutătorilor de aur a fost găsită şi o fosilă de urs plină de pământ.

„La reconstituirea făcută de criminalişti, s-au mai descoperit două bormaşini, un târnăcop şi un pulsiometru folosit la detectorul de metale, probabil că după producerea accidentului le-au aruncat în foc ca să-şi şteargă urmele“, spune Diana Smărăndoi, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. Cei trei şi-au amplasat cortul la o altitudine de 1.020 de metri, lângă o peşteră într-o arie de protecţie strictă, unde accesul turiştilor este interzis.

„În astfel de zonă intră doar specialiştii care fac cercetare. Or, ei nu numai că au intrat acolo, dar au făcut săpături în peşteră şi au aprins focul în pădure. Despre autorizaţii de săpături în astfel de locuri nici nu poate fi vorba, deoarece într-o zonă de protecţie strictă intră doar specialiştii pentru cercetare ştiinţifică“, susţine Florin Stoican, administratorul Parcului Naţional Buila Vânturariţa.

Cu căutare pe piaţa neagră

Fosilele găsite asupra lui Alexandru Bumbac şi Cristian Popescu vor fi trimise spre analiză la Institutul de Paleontologie din Bucureşti. Fosilele de urs de peşteră sau de cavernă au mare căutare pe piaţa neagră. „Din România s-au scos din ariile protejate cele mai bune fosile de Ursus spelaeus, o specie de urs răspândită în Europa în timpul Pleistocenului, care a dispărut la sfârşitul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 20.000 de ani. Un craniu de urs de peşteră, aflat în bună stare, se vinde pe piaţa neagră cu peste 4.000 de dolari“, susţine Florin Stoican.

Nu este prima dată când speologii români au solicitat ajutorul instituţiilor de anchetă în vederea stopării furtului şi a vânzării de fosile din peşterile protejate din România. Pentru că au făcut săpături într-o zonă de strictă protecţie, cei trei riscă între 1 şi 5 ani de închisoare, potrivit OG 43/2000, privind protecţia patrimoniului arheologic, plus amendă pentru că au scos fosile dintr-o peşteră.

BLESTEM

Brâncoveanu şi haiducii

Legendele locale spun că pe dealurile din apropierea Mănăstirii Hurezi, ctitorul Constantin Brâncoveanu şi-a îngropat tot aurul familiei, pentru ca turcii să nu pună mâna pe el. „Comoara este legată de un blestem care poate fi desfăcut doar dacă cel care ajunge la ea are suflet bun. Altfel, va fi lovit de boale grele şi chiar de moarte“, spune Maica Marina, stareţa Mănăstirii Hurezi. În plus, acum doi ani, peste 50 de etnici romi din patru judeţe au căutat şapte saci de aur, despre care se spune că au fost îngropaţi de haiduci pe Dealul Negustori din Stroeşti. După o lună de săpături autorizate, pentru care au cheltuit peste 100.000 de lei, romii s-au retras subit într-o noapte.