În cât timp îţi iei banii înapoi dacă banca dă faliment

În cât timp îţi iei banii înapoi dacă banca dă faliment

În cazul în care o bancă din România ar ajunge în insolvenţă, deponenţii şi-ar primi banii aferenţi depozitelor în maximum 20 de zile de la declararea insolvenţei de către BNR, a declarat astăzi, Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul Bancar (FGDB), în cadrul seminarului Eu-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, în colaborare cu BNR şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Oficialul nu a precizat, însă, care ar fi termenul în care banca centrală ar putea declara o bancă comercială în insolvenţă. Dijmărescu a detaliat însă etapele procesului de despăgubire a deponenţilor băncii intrate în insolvenţă.

În primele 24 de ore de la declararea insolvenţei, banca va pune la dispoziţia FGDB lista deponenţilor săi, prin intermediul sistemului informatic din sistemul bancar.

În următoarele 24 de ore, FGDB analizează care deponenţi şi cu ce valori se încadrează în limita plafonului maxim de garantare de 100.000 euro, iar în aproximativ 2-4 zile va transfera aceste liste împreună cu fondurile necesare despăgubirii către baăncile mandatate să facă aceste plăţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, pe baza mărimii reţelei şi a activelor, BCR şi BRD sunt bănci mandatate să facă astfel de plăţi în cazul care una din baăncile din sistem intră în faliment. Prima care anunţă deponenţii de situaţia creată şi de locul din care aceştia trebuie să îşi ridice sumele din depozite este chiar banca intrată în insolvenţă, prin afişe în agenţiile sale.