În cât timp ar decongela o pizza acceleratorul LHC?

În cât timp ar decongela o pizza acceleratorul LHC?

Cel mai mare accelerator de particule din lume ar decongela o pizza în 30 de nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secundă), au calculat editorii de la Scientific American, o importantă publicaţie de popularizare ştiinţifică din Statele Unite.

Ei au estimat durata pe baza frecvenţei şi a energiei particulelor în momentul coliziunii celor două fascicule. Scientific American a folosit în calculele sale coliziunea ionilor grei – pe care LHC îi va pune în circulaţie în câţiva ani şi a căror ciocnire ar genera mai multă energie decât cea a protonilor.

 

Potrivit unui articol publicat de Cosmic Variance, puterea unui fascicul de protoni al acceleratorului LHC, la energie maximă, este de 10 trilioane de watti (10.000 de miliarde). Un cuptor cu microunde are o putere cuprinsă între 500 şi 1000 de watti. Revista a folosit în calcule o putere de 700 de watti şi a găsit că un cuptor cu microunde va decongela o pizza în şase minute.

 

Însă acceleratorul LHC ar decongela o pizza în numai 30 de nanosecunde, adică în a miliarda parte dintr-o secundă.

 

Calculul presupune însă că fasciculul de energie ar putea fi împrăştiat pe suprafaţa întregii pizza. În realitate, fasciculul de protoni ar străpunge pizza, explică Scientific American. Din acest motiv, cei care lucrează în cadrul experimentului sunt foarte atenţi atunci când manevrează raza de protoni.

 

În 2003, o defecţiune la un magnet al acceleratorului Fermi National Accelerator Laboratory a produs  o gaură de 30 de centimetri într-una din componentele sale. El a fost reparat după două săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News