Scurtul drum al lui Ponta de la "demagogii spun că nu sunt bani" la "nu sunt bani"
- Lucian Davidescu
- 4 mai 2012, 11:24
Reducerea CAS a dispărut discret de pe agenda imediată a lui Victor Ponta, care enumeră ca priorităţi doar restituirea banilor pentru bugetari şi pensionari.
În urmă cu nici două luni, Victor Ponta îi trimitea o scrisoare deschisă premierului Mihai-Răzvan Ungureanu intitulată "Soluţia este şi revenirea salariilor, şi reducerea CAS!", în care îi califica drept "demagogi" pe cei care spun că se poate face ori una, ori cealaltă. "Este profund periculoasă o astfel de abordare, în care se instigă o categorie de populaţie împotriva alteia (...) Propunerea noastră, cu privire la această dilemă falsă este simplă: putem susţine şi revenirea salariilor, dar şi reducerea CAS! (...) Cei care vorbesc continuu că se poate face doar una dintre actiuni sunt doar demagogi." VICTOR PONTA, co-preşedinte USL, 11 martie 2012 După desemnarea ca prim-ministru, Ponta a evitat subiectul CAS şi s-a limitat să spună că restituirea banilor pensionarilor este "prioritatea zero", iar reîntregirea salariilor bugetarilor este "prioritatea numărul unu". Mai mult, şeful PSD a spus că până şi pentru aceste lucruri este greu să fie găsiţi bani, pentru că guvernările anterioare "nu i-au prevăzut". "Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani (...) Obiectivul nostru este de a avea trecută în scrisoarea de intenţie restituirea banilor încasaţi ilegal de la pensionari şi un calendar clar cu restituirea către bugetari." VICTOR PONTA, prim-ministru desemnat, 3 mai 2012 A fost a doua declaraţie a lui Ponta despre "greaua moştenire", după ce anunţase un audit al guvernului anterior în termen de o lună. Tot la începutul lui martie, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, spunea că decizia de mărire a salariilor este "ilegală", "imorală" şi "mită electorală".
"Propunând o astfel de măsură cu câteva zile înainte de alegerile locale mi se pare un soi de mită electorală. Pe de altă parte, este o încălcare sau o instigare la încălcarea legii pentru că aici sunt două aspecte. În primul rând aspectul moral: nu poţi în campanie electorală, cu câteva zile înainte de alegeri, să măreşti salariile, în al doilea rând se încalcă şi Legea responsabilităţii fiscale, care prevede foarte clar că înainte cu 180 de zile de alegeri nu poţi să accesezi astfel de măriri de pensii şi salarii", a spus Constantin pe 7 martie. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că măsura este o "prioritate absolută": "Nu pot să vă spun exact calendarul, pot să vă garantez încă o dată, şi după ceea ce am discutat cu premierul desemnat ieşit de la întâlniea cu FMI, că e o prioritate absolută pentru Guvern, un angajament, şi că tot ceea ce se poate face în această privinţă se va face".
Antonescu spunea acum două luni că "nu preşedintele, conform Constituţiei, măreşte sau nu salariile".
Din 8 promisiuni făcute electoratului, Victor Ponta îşi poate respecta una singură: mărirea salariilor. Click pe imagine pentru a mări Citiți și:
- Ponta flutură greaua moştenire
- Baconschi se teme că Ponta va crea un dezechilibru în plan intern
-
Ce va descoperi auditul guvernului Ungureanu
- Ponta: Ungureanu nu a lăsat bani pentru mărirea salariilor bugetarilor
- Drăgoi îi răspunde lui Ponta: ”Se putea și voiam să reîntregim salariile”
- Isărescu: Salarii mai mari da, taxe mai mici nu
- Situaţia economică permite revenirea salariilor. Fondul de 5 miliarde de euro să rămână intangibil
- Primele declarații ale ministrului Muncii, Mariana Câmpean. VEZI ce se întâmplă cu salariile și pensiile
- PRIMA MĂSURĂ A GUVERNULUI USL: Victor Ponta anulează Programul de investiţii de 4 miliarde de euro ca să dea salarii şi pensii
- Decalogul lui Victor Ponta