“În primul tur al alegerilor de primari, GERB a câştigat 11 din cele 28 de centre judeţene, între care Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Vratsa, Gabrovo şi Montana. Rezultatul guvernanţilor este însă mai slab faţă de alegerile locale precedente, când socialiştii nu au câştigat nici un mare oraş”, transmite RRA, citat de Rador.

“Un tur doi între candidaţii centrişti şi cei ai Partidului Socialist va avea loc duminica viitoare, la Sofia, Varna, Plovdiv, Ruse şi în multe alte centre judeţene. Socialiştii au poziţii de plecare mai bune la Ruse, Pernik şi Razgrad. Cu mare atenţie va fi urmărit turul doi, la Sofia, unde actualul primar din GERB, Iordanka Fandakova, se va confrunta cu ex Avocatul Poporului, Maya Manolova, sprijinită de PSB. Va învinge candidatul care va reuşi să atragă voturile aşa-zisei “drepte tradiţionale” şi cele ale tinerilor, care au asigurat 12 procente candidatului organizaţiei civice “Salvează Sofia”, Boris Bonev.

Puţin probabil este însă un scenariu budapestan, în care întreaga opoziţie se va uni împotriva unui partid considerat autoritar. Prim-ministrul Borisov a făcut gesturi de conciliere la adresa dreptei.

Vicepreşedintele PSB, Kiril Dobrev, a anunţat că stânga a revenit în organele locale de putere şi are şanse reale de a câştiga alegerile de primari la Sofia, Ruse şi în alte câteva oraşe mari.

Şi în aceste alegeri au loc fraude şi nereguli. În unele secţii, numărul buletinelor nule a depăşit 15 procente. Preţul unui vot în oraşele bogate de pe litoral a ajuns la echivalentul a 250 de euro. În restul ţării, voturi s-au vândut cu între 25 şi 50 de euro, informează canalul de televiziune Nova.

Candidatul de primar în oraşul Nesebăr, în a cărei componenţă se află cea mai mare staţiune maritimă bulgară, Slanchev Break, a câştigat alegerile la primul tur cu peste 62% din voturi, aflându-se la arestul poliţiei sub acuzaţia comerţ cu voturi”, a mai spus Pavel Ionescu, realizator RRA.