În bocancii soldatului american

În bocancii soldatului american

Filmul „Acasă printre cei curajoşi“, distribuit astăzi de EVZ, arată problemele de conştiinţă ale luptătorilor pentru democraţie din Irak. Ostaşii se întorc în SUA, iar dramele continuă.

Regizat de celebrul Irwin Winkler, „Acasă printre cei curajoşi“/„Home of the Brave“, filmul care este distribuit astăzi pe DVD împreună cu „Evenimentul zilei“ spune povestea a patru soldaţi americani care se întorc acasă din Irak. Cei patru soldaţi sunt interpretaţi de vedete de referinţă ale cinematografului american actual, care asigură casă plină producţiilor în care joacă: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Curtis Jackson şi Brian Presley. Nominalizat la Globul de Aur La scurt timp după ce au aflat că se vor întoarce acasă, cei patru soldaţi americani sunt trimişi într-o ultimă misiune umanitară, dar ajung, din nefericire, într-o ambuscadă în care mulţi dintre camarazii lor îşi pierd viaţa. În mod firesc, acum, la întoarcerea acasă, cei patru soldaţi trebuie să treacă peste acele amintiri dureroase şi să-şi îndrepte atenţia către viitor. Filmul „Acasă printre cei curajoşi“ este regizat de Irwin Winkler, câştigător, în calitate de producător, al Premiului Oscar pentru filmul „Rocky“ (1976). La rândul său, filmul „Acasă printre cei curajoşi“ a fost nominalizat, în 2007, la Premiul Globul de Aur. Nominalizarea a primit-o cântăreaţa Sheryl Crow, pentru cel mai bun cântec original, intitulat „Try Not to Remember“. La Premiile Prisma, decernate în acelaşi an, actorii Jessica Biel şi Samuel L. Jackson au fost nominalizaţi pentru cele mai bune performanţe într-un film artistic.

Stresul „posttraumatic“ Filmul „Acasă printre cei curajoşi“ ne arată felul în care soldaţii americani, care şi-au servit patria în Irak, se confruntă cu viaţa odată întorşi în oraşul lor natal. Izbitor este că pelicula se concentrează asupra impactului emoţional suferit de soldaţii americani care se întorc acasă, precum şi de oamenii care îi înconjoară. Din acest punct de vedere, „Acasă printre cei curajoşi“ aminteşte de una dintre capodoperele cinematografului american despre războiul din Vietnam, „Întoarcerea acasă“ (cu Jane Fonda, Jon Voight şi Bruce Dern), regizată de Hal Ashby în 1978, deşi nu se ridică la înălţimea acesteia. Dialogurile din „Acasă printre cei curajoşi“ sunt aspre, pline de adevăr şi, câteodată, provocatoare din punct de vedere politic. Portretizarea dezordinii provocate de aşa-numitul „stres posttraumatic“ este subtilă, dar palpabilă. Filmul ne arată felul în care războaiele îi afectează pe cei implicaţi direct şi ne face să ne întrebăm dacă un astfel de război era sau nu necesar de la bun început. Este lăudabilă intenţia realizatorilor de a face o astfel de peliculă, în condiţiile în care climatul predominant din America le era şi le este potrivnic. ÎN FAMILIE Regizorul şi-a distribuit nora într-un rol secundar Născut pe 25 mai 1931, newyorkezul Irwin Winkler a realizat „Acasă printre cei curajoşi“ la 75 de ani. El este un producător de film renumit, a cărui carte de vizită cuprinde 51 de filme, începând din 1967. Winkler s-a afirmat însă şi ca regizor, calitate în care a semnat şapte filme, şi chiar ca scenarist. În „Acasă printre cei curajoşi“ au mai jucat Christina Ricci şi, într-un rol secundar, Sandra Nelson, nimeni alta decât nora regizorului Winkler. Printre marile succese ale acestuia se află filme ca „Lista neagră“ (1991) şi „Noaptea şi oraşul“ (1992), ambele cu celebrul Robert De Niro, thrillerul „Reţeaua“ (1995), cu Sandra Bullock, filmul de dragoste „La prima vedere“ (1999), cu Val Kilmer, comedia „Viaţa ca o casă“ (2001) sau filmul biografic „Povestea lui Cole Porter“ (2004), ambele cu Kevin Kline. Performanţa Jessicăi Biel în rolul unei femei suficient de dure pentru a-şi ascunde durerile cauzate de pierderea uneia dintre mâini a fost socotită de criticii de specialitate „uimitor de bine interpretată“. Recent, actriţa a putut fi admirată pe ecranele româneşti în filmele „Iluzionistul“ (2006), „Capcana viitorului“ (2007) şi „Vă declar soţ şi... soţie?“ (2007). Negrul Curtis Jackson este mai cunoscut ca rapperul afro-american 50 Cent. În această ultimă calitate el i-a „încântat“ şi pe fanii lui români într-un concert susţinut acum doi ani. Actorul Brian Presley s-a născut pe 18 august 1977, în aceeaşi zi în care mai celebrul Elvis Presley a fost îngropat.

Ne puteți urmări și pe Google News