Ministerul de Finanțe a făcut un împrumut de două miliarde de euro, banii fiind luați de pe piețele internaționale, cu rambursare în 2026 și în 2029.
Potrivit Bloomberg, Ministerul de Finanțe a redeschis două emisiuni de obligațiuni care au scandența peste trei ani, respectiv șase ani.
Redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni scadente în septembrie 2026, a adus la buget suma de 600 milioane de euro, iar cea din 2029, alte 1,4 miliarde de dolari.
”Prin această reemitere de bonduri, Guvernul majorează sumele atrase de la investitori pe structura iniţială a celor două emisiuni de obligaţiuni şi poate emite cu primă faţă de cuponul iniţial. Poate de exemplu să atragă până la 2 miliarde de euro din emisiunea de 750 milioane de euro”, susțin cei de la Bloomberg.
România devine interesantă pentru bănci
La începutul acestui an, mai exact pe data de 5 ianuarie, Ministerul de Finanțe a reușit performanța de a atrage patru miliarde de euro, din împrumuturi sub formă de eurobonduri. La această manevră financiară, România s-ar fi putut împrumuta cu 11 miliarde de euro, dar nu avut nevoie decât de patru.
Noțiunea de eurobond se referă la un titlu de creanță denominat într-o altă monedă decât moneda națională a țării sau a pieței în care este emisă. Cu alte cuvinte, dacă România a împrumutat euro, aceste obligațiuni au devenit eurobonduri.
Economiștii susțin că pentru anul 2023, țara noastră are o nevoie de finanțare estimată la 160 de miliarde de lei. De asemenea, normele de la Ministerul de Finanțe prevăd că țara noastră poate face, în 2023, împrumuturi echivalente cu 4.4 la sută din Produsul Interne Brut (PIB), adică undeva la 68 de miliarde lei.
Pe lângă această sumă, România mai poate lua împrumuturi de alte 92 de miliarde de lei, dar aceste sume de bani vor merge pentru plata datoriilor mai vechi.
Ciucă: PIB-ul pentru 2023 a crescut
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joia trecută, înaintea ședinței de guvern că PIB-ul României, va fi în 2023, mai mare cu 50 de miliarde de euro, decât cel din 2022, adică cu un procent de 4,9%. Nicolae Ciucă a citat din datele oferite Comisiei Naționale de Prognoză.
”Este o creștere semnificativă”, a comentat premierul Ciucă. Acesta a mai adăugat că estimarea de creștere economică pentru anul 2023, este de 2,8%.