Partidul Național Liberal (PNL) a prezentat un calcul prin care arată diferențele între cota unică de impozitare și cota progresivă. Postarea de pe Facebook a adunat sute de reacții și comentarii.
PNL explică de ce vrea să se păstreze cota unică de impozitare
Reprezentanţii PNL au prezentat, miercuri, un calcul care arată diferenţa de venit net în cazul impozitării unice faţă de impozitatea progresivă. Liberalii afirmă că impozitul progresiv înseamnă taxe mai mari.
”Uite aşa vor unii să îţi bage mâna în buzunar şi să te lase cu mai puţin bani în cont la final de lună! Impozitul progresiv înseamnă taxe mai mari”, au transmis, miercuri seară, liberalii, pe pagina de Facebook.
PNL argumentează cu un calcul
Postarea liberalilor include un calcul realizat pentru un salariu brut de 10.000 de lei.
Ei explică faptul că la cota unică se plăteşte acelaşi impozit (10% în prezent), indiferent de cât se câştigă.
„Cota unică înseamnă că vei plăti același impozit (10% în prezent), indiferent de cât câștigi. Iar de peste 20 de ani, acest sistem de impozitare funcționează foarte simplu: e eficient, ușor de înțeles și echitabil pentru toți!”, se arată în mesaj pe rețeaua socială.
„Tu ce alegi? Unii vor impozit progresiv, noi nu! PNL şi TNL susţin cu tărie cota unică”, au mai transmis liberalii.
Tineretul Naţional Liberal (TNL) a anunţat, în 27 iulie, că a dat startul unei campanii de promovare şi informare intitulată “Susţinem cota unică, spunem «nu» impozitului progresiv”.
În campania lor sunt prezentate mai multe avantaje ale cotei unice de impozitare, în contrast cu dezavantajele introducerii impozitului progresiv.
Ciolacu, susținător al taxării mai mari prin impozit progresiv
Premierul și liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, în repetate rânduri, că este un susținător al taxării mai mari a oamenilor care câștigă salarii mai bune, prin introducerea impozitării progresive. Această idee este un perpetuu motiv de discordie în Coaliție, pentru că PNL a spus răspicat că păstrarea cotei unice este o linie roșie pentru liberali.
Iar înainte de alegeri, Marcel Ciolacu a încercat să-și nuanțeze poziția față de taxarea progresivă, spunând că aceasta nu s-ar aplica decât în cazul românilor care muncesc mai mult, având două servicii, sau care au venituri din investiții. Ceea ce, potrivit liberalilor, ar însemna o povară fiscală suplimentară tocmai pentru cei mai activi dintre cetățeni, ducând la o scădere a economiei.