Adriean Videanu se alătură PSD şi critică noul bir. Oamenii de afaceri spun că sunt şi alte măsuri care pot aduce bani la stat.
După ce social-democraţii au criticat în repetate rânduri impozitul minim, introdus de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea (PDL), pentru prima dată un ministru democrat-liberal, cel al economiei, Adriean Videanu, a catalogat noul bir drept o greşeală a executivului. „Şi guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care să nu aibă doar rol de colectare, ci şi unul de stimulare a economiei”, a declarat, marţi, Videanu. Ministrul economiei este unul din principalii strategi economici ai partidului şi, totodată, fostul şef al lui Pogea, până când acesta a fost numit ministru de finanţe.
Pogea a ocupat timp de şapte ani funcţia de director general la companiile lui Videanu, la Marmosim, apoi la Titan Mar. Altfel spus, Videanu critică decizia lui Pogea şi afirmă că majorarea taxelor nu reprezintă neapărat şi soluţia pentru creşterea veniturilor la buget. „De ce să menţinem un sistem fiscal care e incorect şi nedrept uneori?”, s-a întrebat retoric ministrul economiei. În opinia sa, cea mai importantă resursă a României este economia subterană, insuficient con trolată şi care a crescut de la 22% la 33% într-un an şi jumătate. Verdictul, abia la iarnă Răspunzând acestor critici, premierul Emil Boc a declarat că guvernul va face, „după toamnă”, o evaluare a efectelor noului impozit asupra economiei pentru a stabili dacă scopul acestei taxe a fost atins. Subiectul impozitului minim a ajuns din nou pe ordinea de zi, după ce, la începutul săptămânii, liderul PSD Mircea Geoană a prezentat un plan anticriză compus din 24 de măsuri, printre care şi eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie.
În opinia social-democraţilor, costurile menţinerii acestui impozit sunt mult mai mari decât beneficiile pe care le aduce. Oficialii Finanţelor se aşteaptă ca taxa minimă să aducă la buget 150 milioane de lei. În schimb, dispariţia a zeci de mii de firme înseamnă mai mulţi şomeri, urmată de cheltuieli mai mari ale statului cu bugetul de şomaj. Studiu de impact după aplicarea deciziei
Circa 102.000 firme, cu o cifră de afaceri medie de 200 euro pe lună, riscă să îşi înceteze activitatea din cauza impozitului minim, arată un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor în luna iunie, potrivit Mediafax. În document se mai arată că încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde de lei. Nici un studiu similar nu exista când a fost introdus noul bir.
ALTERNATIVE Soluţii pentru creşterea veniturilor la buget
Taxa minimă pe cifra de afaceri a companiilor nu ajută aproape deloc vistieria statului. După mai bine de două luni de la aplicare, principalele efecte sunt închiderea unui mare număr de firme sau trecerea lor în regim de inactivitate, având ca efect direct creşterea afacerilor la negru. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, spune că o parte din firme, deşi şi-au suspendat activitatea, continuă să funcţioneze, făcând evaziune fiscală.
Atât el, cât şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), spun că majorarea TVA nu este o alternativă bună pe timp de criză. România şi Ungaria sunt singurele state membre care au crescut fiscalitatea în această perioadă, spune Nicolescu. În opinia sa, veniturile bugetare ar creşte dacă Fiscul ar externaliza colectarea taxelor cel puţin pe anumite sectoare, cum ar fi producerea băuturilor alcoolice.
Potrivit lui Cristian Pârvan, alte surse de bani pentru stat sunt taxarea tranzacţiilor imobiliare cu scop comercial ale persoanelor fizice, impozitarea terenurilor agricole cu circa 10 euro pe an. Pentru reducerea cheltuielilor, el recomandă guvernului să impună autorităţilor locale achiziţia de bunuri şi servicii prin licitaţii electronice.