Printre multe alte taxe crescute de Cabinetul Ciolacu în ultima perioadă, există una care îi va lovi direct pe proprietari. Mai precis pe cei care au mai multe apartamente. Și asta pentru că impozitul din chirii se va majora, de la 1 ianuarie.
Chiar dacă există un număr redus de proprietari care respectă obligația de a plăti impozitul datorat statului pentru veniturile obținute din închiriere, aceștia ar trebui să fie pregătiți pentru o majorare a costurilor începând din anul viitor. Potrivit noilor prevederi din lege, impozitul din chirii va crește din 2024 de la 6% până la 10% din venitul brut.
Daniel Sandu, partenerul de conducere al firmei de consultanță și contabilitate D&C Conta, a oferit o explicație detaliată a principalelor modificări prevăzute de legislație.
Impozitul din chirii. Proprietarii vor scoate mai mulți bani din buzunar
Ordonanța de guvern nr. 16 din 15.07.2022 a introdus o serie de modificări semnificative referitoare la impozitarea veniturilor obținute din închirierea bunurilor, cu excepția celor din arendă sau din închirierea camerelor în locuințele cu proprietari.
Conform Codului fiscal în vigoare, sistemul fiscal variază în funcție de numărul de contracte de închiriere aflate în derulare la finalul anului fiscal.
În acest context, ne vom concentra pe impozitarea veniturilor obținute din cel mult cinci contracte de închiriere, pentru care contribuabilii nu au ales să stabilească venitul net pe baza datelor din contabilitate.
Începând cu veniturile din 2023, a fost eliminată cota de cheltuieli forfetare (deducerea) de 40%. Aceasta era utilizată anterior pentru calculul venitului anual impozabil. În schimb, se va aplica o cotă de impozitare de 10% asupra întregului venit brut, reprezentând astfel venitul impozabil.
Prin urmare, impozitul pentru veniturile din chirii crește de la 6% la 10% din venitul brut.
Înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF, obligatorie
Una dintre noile modificări se referă la scăderea nivelului de venituri la care se aplică contribuția la asigurările de sănătate pentru veniturile provenite din închirierea bunurilor personale.
Noul plafon este echivalent cu șase salarii minime brute pe țară, față de limita anterioară de 12 salarii minime brute pe țară.
De asemenea, s-a reinstaurat cerința de a înregistra contractele de închiriere la autoritățile fiscale competente din cadrul ANAF într-un interval de cel mult 30 de zile de la semnarea sau modificarea acestora. O obligație care fusese eliminată în anul 2018.
Cu toate acestea, o veste pozitivă este că toate corespondențele legate de aceste contracte pot fi transmise către ANAF utilizând un formular PDF inteligent.
E vorba de formularul C168 „Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere”, care poate fi depus prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual.
Impozitul din chirii se schimbă din 2024
Modul în care sunt impozitate locuințele date cu chirie se schimbă din anul 2024.
O situație specială se referă la persoanele care, începând cu 1 ianuarie 2024, vor avea și alte venituri supuse contribuției la sănătate. În plus față de veniturile obținute din chirii.
Aceste venituri pot să provină din activități independente, cum ar fi cele desfășurate de persoanele fizice autorizate (PFA), persoanele fizice împuternicite (PFI), societățile civile, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale.
Prin schimbările introduse prin Legea nr. 296/2023, care a fost recent publicată în Monitorul Oficial, acești contribuabili vor fi obligați să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate separat, calculată în funcție de venitul net anual obținut, fără a mai fi limitată de plafoanele de 6-12-24 de salarii minime.
Cu toate acestea, baza de calcul este limitată la nivelul a 60 de salarii minime pe economie.
Astfel, se pot crea situații în care un contribuabil va datora contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru un venit reprezentând 84 de salarii minime pe economie (60 pentru veniturile din activități independente și 24 pentru veniturile din închirieri).