O ordonanţă de urgenţă (OUG 93/2008) publicată recent riscă să ne pună bir de la Sănătate pe tichetele de masă şi pe convorbirile telefonice. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a trecut la impozitarea salariilor programatorilor şi ale persoanelor cu handicap.
Începând cu luna iulie, aceştia vor plăti 5,5% din venituri către bugetul asigurărilor de sănătate. Până în prezent, programatorii plăteau contribuţia pentru sănătate în limita salariului minim de 500 de lei, indiferent de mărimea venitului.
Modificarea se va aplica începând cu salariile pe care le vor primi pentru luna iulie, după ce ordonanţa de urgenţă care o conţine a fost publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare.
Pentru domeniul IT, măsura guvernului este o adevărată lovitură, în condiţiile în care specialiştii în programe pentru calculator sunt puţini şi greu de reţinut. Ei au mereu opţiunea de a pleca să lucreze în afară pentru o remunerare mai bună.
Precizăm că, de la 1 iulie, a fost redusă contribuţia plătită de toţi contribuabilii la bugetul asigurărilor de sănătate de la 6,5%, la 5,5% Prevedere neclară „În acest fel, statul român încurajează şi mai mult munca la negru şi plecarea specialiştilor în IT din ţară“, spune un angajat la Oracle.
În opinia lui Florin Talpeş, preşedintele grupului Softwin, măsura va însemna foarte puţin pentru bugetul de sănătate. În condiţiile în care pentru o companie de software cea mai mare cheltuială este cea cu salariile, costurile cu personalul vor creşte cu până la 5%. „Aceasta înseamnă o diminuare a capacităţii de dezvoltare a firmelor cu 10%-20%“, afirmă Florin Talpeş.
Ordonanţa de urgenţă care modifică legea privind reforma din sănătate spune că, „în situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate“.
Formularea defectuoasă, care nu precizează dacă 5,5% contribuţie la bugetul de sănătate se aplică la salariile neimpozabile sau la toată categoria de venituri care nu se impozitează, lasă loc de interpretări.
Potrivit specialiştilor în resurse umane şi contabililor din companii, toate cele 18 categorii de venituri considerate neimpozabile, printre care tichetele de masă şi convorbirile telefonice, sunt vizate de contribuţia la sănătate, dacă sunt plătite din fondul de salarii.
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ne-a declarat că, în curând, vor fi publicate norme metodologice de aplicare a ordonanţei. La solicitarea EVZ, reprezentanţii CNAS au precizat că aria de aplicare a articolului buclucaş „cuprinde numai veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit“.
Până vom vedea însă negru pe alb normele, nu avem nicio siguranţă că nu va trebui să plătim, începând din această lună, contribuţie la bugetul de sănătate din tichetele de masă şi de creşă, ajutorul pentru înmormântare sau abonamentul plătit de firmă.
PRECEDENT Păcuraru „s-a fript“ cu pensiile
După ce au fost mărite pensiile şi au fost anunţate reduceri ale contribuţiilor la asigurările sociale de stat, în luna februarie, era cât pe ce să plătim contribuţie la pensie din cadourile date de firmă şi din maşina de serviciu. Dornic să compenseze aceste „pierderi“, ministrul muncii, Paul Păcuraru, a dat un ordin absurd prin care extindea baza de calcul a contribuţiilor pentru bugetul de pensii la veniturile asimilate salariilor, în bani şi în natură. Adică, până şi la cadourile pe care le primesc de Crăciun copiii salariaţilor. În urma scandalului şi a protestelor angajaţilor şi patronilor, Păcuraru s-a răzgândit şi a publicat un nou ordin, în care a renunţat la reglementările absurde. „M-am răzgândit. Nu aveam cum să fac altfel. Riscam să se declanşeze o campanie pe această temă“, ne declara, atunci, ministrul de resort.