Impozitarea pensiilor. Calculele pentru 2025

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Aproape 5 milioane de pensionari așteaptă majorarea veniturilor din luna septembrie. O parte dintre aceștia se tem că noile sume ar putea fi supraimpozitate. Simona Bucura Oprescu a explicat în ce condiții se va aplica la  impozitarea în următorul an.

Vești pentru pensionari. Cum se vor impozita noile venituri

Ministrul Muncii a dat asigurări că majorarea pensiilor nu aduce și supraimpozitarea acestora. Conform oficialului, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Taxarea se aplică în cazul veniturilor mai mari de acest plafon. După acest prag, veniturile sunt impozitate gradual.

Ce trebuie să știe beneficiarii din România

Impozitarea se aplică în cazul părții contributive a venitului. În plus, aceasta se stabilește în funcție de nivelul salariului.

În cazul pensiilor de serviciu, impozitul ajunge la 20% în cazul sumei care trece de pragul salariului mediu brut. Impozitul de 15% este valabil în cazul pensiilor care se încadrează între salariul mediu net și cel brut. Conform ministrului Muncii, modul de aplicare a impozitului are rolul de a-i proteja pe cei cu venituri mici și de a crea un echilibru în acest sector, arată Romania TV.

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Reguli pentru pensionari

Conform planului, supraimpozitarea veniturilor pensionarilor va fi una generalistă inclusiv în 2025. În perioada următoare, seniorii din România vor primi acasă deciziile de pensionare după recalculare. Potrivit măsurilor asumate de Guvern, aceștia ar urma să beneficieze de venituri mai mari. După noua lege, nicio pensie din România nu va scădea.

Luni, ministrul Muncii a anunțat că majoritatea Caselor Teritoriale au demarat procedura de listare a deciziilor de pensionare.

„Colegii de la Casa Naţională de Pensii au finalizat procesul de reevaluare a dosarelor de pensii, asta înseamnă că în acest moment toate datele sunt în sistemul informatic”, a precizat ministrul.

Conform oficialului, acestea vor ajunge la beneficiari în a doua parte a lunii august, urmând ca procedura să se încheie până la finalul lunii.