Marcel Ciolacu susține, în continuare, creșterea taxelor pe salarii prin reintroducerea unui impozit progresiv. Acum, o discuție cu reprezentanții FMI, care ar fi de acord cu orice măsură care ar putea duce la reechilibrarea bugetului, este folosită pentru a readuce în discuție taxarea progresivă. Deocamdată, reprezentanții PNL se opun taxării progresive.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu și format din PSD și PNL ar putea crește taxarea pe salarii prin reintroducerea impozitului progresiv, în ciuda promosiunilor făcute de liberali la formarea actualei coaliții. O astfel de măsură este dorită de premierul PSD Marcel Ciolacu, de multă vreme, dar până acum PNL s-a opus revenirii la astfel de mpsuri socialiste.
Acum, subiectul a fost deschis la o discuție purtată de reprezentanții FMI cu cei ai Ministerului Finanțelor Publice. Oficialii FMI au luat la cunoștință măsurile fiscal-bugetare propuse de Guvern în vederea reducerii deficitului.
În acest context, reprezentanții FMI au susținut că Fiscul ar trebui să facă mai mult pentru identificarea surselor de venit ale românilor. De asemenea, reprezentanții Fondului ar fi de acors cu orice măsură care ar duce la reechilibrarea bugetului, inclusiv cu taxarea progresivă.
Ciolacu vrea de mult timp creșterea taxelor pe salarii
Introducerea unui impozit progresiv pe salariu este o dorință mai veche a premierului Marcel Ciolacu. Acesta a spus în mai multe rânduri că România ar trebui să renunțe la cota unică. Mai ales, susține premierul, că această cotă unică, de 16%, nu se mai respectă.
Firmele plătesc o cotă de impozit pe profit de 16%. În schimb, în cazul salariaților, impozitul a fost redus de PSD, în 2017, printr-un artificiu contabil care a mutat contribuțiile sociale de la angajator la angajat, astfel încât să rezulte o majorare artificială a salariilor brute cu 25%.
Un impozit progresiv pe salariu ar putea fi introdus, a spus Ciolacu, în urmă cu câteva luni, după ce ANAF va fi digitalizat.
Impozit progresiv pe salariu sau cota unică
Dorința lui Marcel Ciolacu a întâlnit, de fiecare dată, opoziția colegilor din coaliție, din PNL. Politicienii liberali au spus că introducerea unui impozit progresiv pe salariu ar fi o linie roșie. Pe diferite voci, mai mulți membri ai PNL au cerut să nu se renunțe la cota unică.
Unul dintre liderii PNL, Dan Motreanu, a declarat că liberalii se opun acestei măsuri. Pe de altă parte, spunea el, PSD poate impune, după alegeri, o astfel de măsură, dacă va obține votul românilor.
Analiștii politici sunt de părere că renunțarea la cota unică ar echivala, pentru PNL, cu sinuciderea politică. Renunțarea la această măsură ar fi echivalentul abandonării complete a identității partidului. Cota unică a fost introdusă în 2005, de Alianța DA (PD-PNL) prin cabinetul Tăriceanu, la presiunea președintelui Traian Băsescu.