În perspectiva anului 2024, Guvernul lucrează la schimbări fiscale ce vor aduce surprize neplăcute pentru români, inclusiv introducerea unui impozit de 70% pentru anumite categorii de contribuabili.
Astfel că, începând cu 1 iunie 2024, persoanele fizice care nu pot să-și justifice veniturile vor fi supuse unui impozit de 70%, comparativ cu procentul actual de 16%.
Această modificare a fost inclusă în cadrul noii legi privind taxele. Detaliile concrete ale procesului de verificare rămân însă de clarificat, în special în cazul în care persoana respectivă nu se regăsește în evidențele existente.
Impozit de 70% pentru cei care nu-și pot justifica veniturile
În contextul acesta, analistul financiar Adrian Negrescu a oferit clarificări cu privire la procedura de verificare a persoanelor fizice. Mai ales dat fiind că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a reușit încă să rezolve problema evaziunii fiscale la nivelul marilor contribuabili.
Potrivit expertului, cel mai probabil, se vor urmări tranzacțiile financiare iar ulterior se va aplica acest impozit.
„Se va face (verificarea persoanelor fizice - n.r.) probabil prin urmărirea tranzacțiilor financiare, achiziții de apartamente, de mașini, de bunuri de lux, care vor duce probabil la aceste persoane care într-adevăr aveau averi nejustificate.
Altfel, este foarte dificil să-i descoperi până la urmă pe cei care își ascund averile, dacă tu nu reușești practic să monitorizezi tot ce înseamnă tranzacții în economia românească”, a spus Adrian Negrescu.
Procedeul de depistare a celor cu averi nejustificare, dificil
Adrian Negrescu se întreabă dacă ANAF va reuși să identifice acești indivizi care acumulează avere prin evaziune fiscală.
Analistul financiar observă că, în ultimii 15 ani, doar aproximativ 800 de persoane au fost în atenția Fiscului, primind sancțiuni care au fost mai degrabă simbolice decât recuperarea practică a pagubelor provocate de neplata taxelor și impozitelor.
Astfel, din perspectiva sa, devine o misiune aproape imposibilă să implementezi acel impozit de 70% asupra unor averi care adesea sunt ascunse nu în România, ci în paradisurile fiscale.
„Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen”.
Factura electronică, o soluție pentru combaterea evaziunii
Adrian Negrescu a subliniat că, pe de altă parte, în economia reală, obținerea unor câștiguri semnificative din evaziune fiscală și neplata de taxe și impozit este o sarcină extrem de dificilă în absența unui control eficient asupra aspectelor financiare ale economiei.
„Sper ca această factură electronică care intră în vigoare la 1 ianuarie să aducă mai multă lumină în zona de evaziune fiscală și statul să reușească măcar să adune jumătate din bani, măcar din TVA-ul neplătit de către companii pe baza tranzacțiilor financiare”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, la Antena 3 CNN.