Decontarea directă pentru asigurarea RCA ar putea deveni obligatorie, potrivit declarațiilor președintelui Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea.
"Tot pentru creşterea încrederii consumatorilor ne gândim să dăm caracter obligatoriu decontării directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat încă o decizie, dar cântărim cu multă grijă şi dăm multă atenţie avantajelor pentru asiguraţi şi pentru reglarea pieţei pe care această soluţie le-ar putea avea”, a explicat preşedintele ASF.
Ce înseamnă decontarea directă?
Decontarea directă este momentan opțională. Prin intermediul ei, partea prejudiciată, adică șoferul care a circulat legal și a cărui mașină a fost lovită, nu va mai fi despăgubită prin intermediul poliței celui care a provocat accidentul, ci va fi despăgubită de către propriul asigurator RCA. Apoi, societatea la care și-a încheiat asigurarea obligatorie se va îndrepta către societatea celui care a provocat accidentul pentru a își recupera banii.
Decontarea directă se aplică, potrivit Legii 132/2017, dacă accidentele auto sunt produse pe teritoriul României, dacă mașinile sunt înmatriculate în România, dacă pagubele sunt produse exclusiv vehiculelor și, desigur, dacă poliția RCA este valabilă.
În prezent, decontarea directă, fiind opțională, poate genera costuri suplimentare care variază în funcție de societatea de asigurare. Tariful exact se poate afla când societatea respectivă face o calculație în care este inclusă și opțiunea decontare directă.
Precizăm cu asiguarea RCA nu acoperă pagubele provocate de asigurat, ci doar pe acelea ale părții prejudiciate.
„Șoferul ar fi mai atent cum conduce”
"Dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral şi selecţie adversă, clientul fiind mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei aşa cum se întâmplă în prezent. Mai mult, comportamentul lui în trafic s-ar putea îmbunătăţi ştiind că societatea de asigurări preferată pentru calitatea şi promptitudinea serviciilor de decontare directă îi va solicita o primă mai mare la reînnoirea poliţei în cazul unui accident din vina sa. Aşadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia în continuare la rândul său de o protecţie foarte bună la un preţ convenabil în cazul în care ar fi el cel lovit în trafic. Tot din această perspectivă, sperăm ca în viitor asigurările auto cu componentă telematică să fie mai mult prezente în piaţă şi să contribuie la creşterea eficienţei acesteia deopotrivă pentru asiguraţi şi asigurători", a mai precizat preşedintele ASF.
Tamponările cresc valoarea poliței
În cazul persoanelor care provoacă accidente în trafic (sistemul Bonus-Malus), valoarea poliței asiguratorii crește la următoarea achiziție. În momentul în care este de vină, îi scade clasa de bonus-malus cu două unități, iar dacă nu a făcut accident timp de un an, îi crește clasa de bonus-malus.