Evenimentul Zilei > Actualitate > Important pentru șoferi: CNADNR interzice mașinile grele. Măsura intră în vigoare peste 2 ore
Important pentru șoferi: CNADNR interzice mașinile grele. Măsura intră în vigoare peste 2 ore

Important pentru șoferi: CNADNR interzice mașinile grele. Măsura intră în vigoare peste 2 ore

CNADNR interzice mașinile de mare tonaj pe drumurile publice din aproape jumătate de România. Măsura va intra în vigoare azi la ora 14,00.

În urma avertismentului meteorologic cu Cod Portocaliu de canciulă, oficialii Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi au decis să impună restricții rutiere  severe în zonele afectate. Mașinile mai grele de 7,5 tone nu au voie să circule în 10 județe din România. Este vorba de județele din vestul şi din partea de  nord-est a ţării. Începând de luni, 31 august, la ora 14,00 este instituită interzicerea temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate: Arad, Timiş și Caraş-Severin, Satu Mare, Bihor,  Mehedinţi, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui. Restricția va fi în vigoare până la ora 20,00.

Astfel, în baza prevederilor privind regimul drumurilor, din zonele mai sus menţionate, cu excepţia transporturilor de persoane, animale, apă, alimente, carburant sau produse perisabile, a mașinilor de intervenții, transporturile funerare sau poștale.

”Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere”, transmit reprezentanții CNADNR.

Conform ANM, luni şi marţi, valul de căldură va persista în toate regiunile, instituindu-se cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui, unde va fi instituit cod portocaliu de caniculă, vor fi temperaturi maxime de 37 – 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. ( Foto: Adi Pîclișan)