Important pentru părinți: Ultimele decizii despre adeverința medicală. Precizări de la ministru

(200911) -- ANKARA, Sept. 11, 2020 (Xinhua) -- Students wearing face masks study in a classroom at a school in Ankara, Turkey, on Sept. 11, 2020. Turkey confirmed 1,512 new COVID-19 cases on Thursday, raising the total diagnosed patients to 286,455, the Turkish Health Ministry announced. (Photo by Mustafa Kaya/Xinhua) scoala,, elevi, clasa, online, profesor

Adeverințele medicale la intrarea în colectivitate nu vor mai fi obligatorii la începutul acestui an școlar, spune ministrul Monica Anisie.

„Ministerul Sănătăţii a transmis către reprezentanţii medicilor de familie, direcţiilor de sănătate publică şi aşa mai departe o adresă prin care a precizat clar care sunt documentele pe care le pot elibera în această perioadă. S-a spus în mod clar faptul că avizul epidemiologic nu este obligatoriu acum pentru că numai la momentul în care copilul lipseşte trei zile de la şcoală suferind de o boală poate reintra în colectivitate pe baza avizului epidemiologic”, a declarat Monica Anisie la B1 TV.

„De asemenea, adeverinţa medicală pe care trebuia să o prezinte un copil dacă are anumite afecţiuni şi doreşte să-şi continue învăţărea în sistem online, această adeverinţă poate fi dată de către medicul de familie sau medicul curant”, a adăugat aceasta.

„Deci este important să ştie părinţii că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de şcoală, la fel şi cu adeverinţa pentru educaţie fizică şi sport. În prima lună de la începerea cursurilor pot prezenta aceasţă adeverinţă. Este o măsură pe care ministrul sănătăţii a luat-o deja, a transmis-o deja şi am transmis-o şi noi în unităţile de învăţământ ca toată lumea să fie pregătită”, a mai spus ministrul Educației.

Întrebată ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți suferă de boli cronice care le-ar putea pune viața în pericol în caz de infectare cu coronavirus, și dacă în astfel de cazuri pot să nu-și trimită copiii la școală ministrul a răspuns că familiile trebuie să anunțe școala că optează pentru învățământ online.

„Există şi aceasţă prevedere în ordinul comun. Părintele evaluează starea de sănătate şi a familiei, nu numai a copilului. Dacă în familie există o personă cu risc major la îmbolnăvire, părintele poate solicita învăţarea de acasă în sistem online, dar trebuie să anunţe şcoala şi să prezinte şcolii o adeverintă în acest sens. Deci, se poate!”, a răspuns Anisie.

„Ne gândim la tot cee ce este posibil, dacă sunt elemente particulare vom lua măsuri în acest sens. Vreau să vă spun că prin acest ordin comun am încercat să găsim răspunsuri la toate întrebările, dar niciodată, nimeni nu poate să spună că poate răspunde la orice întrebare printr-un act normativ. Deci, dacă este necesar şi ne vom confrunta....”, a încheiat ea.

„Dacă ne vom confrunta cu anumite situaţii particulare, vom modifica, vom veni cu alte precizări. Am discutat lucrul acesta şi cu domnul ministru Tătaru”, a promis Anisie.

Ea a explicat și procedura în caz de infectare: „Eu profesorul sunt mai întâi de toate obligat să anunţ personalul medical din unitatea de învăţământ sau persoana desemnată de conducerea unităţii de învăţământ pentru a monitoriza această activitate din spaţiul şcolii. După aceea, copilul va fi preluat, evaluat şi va fi dus în acea sală de izolare, vor fi anuntaţi imediat părinţii şi după aceea, dacă starea se înrăutăţeşte până vin părinţii, vom solicita ajutorul personalului medical, vom suna la 112, procedura este clară, este scrisă în....”.