Evenimentul Zilei > Justitie > Implicarea SERVICIILOR SECRETE în Justiţia românească trage semnale de alarmă magistraţilor europeni. Situaţia este fără precedent
Implicarea SERVICIILOR SECRETE în Justiţia românească trage semnale de alarmă magistraţilor europeni. Situaţia este fără precedent

Implicarea SERVICIILOR SECRETE în Justiţia românească trage semnale de alarmă magistraţilor europeni. Situaţia este fără precedent

Serviciul Român de Informaţii (SRI) este acuzat că foloseşte agenţi sub acoperire printre magistraţi şi că priveşte instanţele drept „câmpuri tactice” în care SRI întreprind operaţiuni specifice. Această situaţie a stârnit suspiciunea că, în România, SRI intervine în independenţa justiţiei naţionale, se precizează într-o rezoluţie adoptată în unanimitate de MEDEL - Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés, informează Flux24.

Îngrijorările cu privire la independenţa sistemului judiciar au apărut pe fondul declaraţiilor Dumitru Dumbravă, directorul direcţiei juridice a SRI, potrivit căruia instanţele reprezintă un “câmp tactic” în care serviciile secrete desfăşoară operaţiuni specifice până “la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Generalul Dumbravă a afirmat, de asemenea, că SRI acţionează proactiv în categorizarea şi crearea de profile judecătorilor după “pattern-uri” infracţionale. Această operaţiune, “făcută să identifice suspecţi de terorism, demască faptul că judecătorii sunt presaţi şi intimidaţi de acest serviciu”, precizează Flux 24.

Această situaţie este o ameninţare la adresa democraţiei naţionale, declară magistraţii alertaţi şi de o afirmaţie mai veche a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care menţiona că printre magistraţii români sunt infiltraţi agenţi ai serviciilor secrete sub acoperire. 

Cazul României va fi dezbătut de către toţi oficialii europeni, iar MEDEL va continua să sprijine justiţia românească în lupta lor pentru păstrarea şi perpetuarea independenţei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.