Imperiul lui Ioan Nicolae. Acțiunile InterAgro, disputate în instanță

Ion Niculae. Sursă: EVZ

Acțiunile InterAgro au fost vândute la licitație. Omul de afaceri a contestat însă tranzacția, acuzând ilegalități în procedura de vânzare și a mers în instanță.

Vânzare controversată

Deși se află în insolvență de opt ani, InterAgro SA continuă să fie activă, implementând planul de reorganizare și plată a creanțelor. Compania dispune de active în valoare de peste jumătate de miliard de lei, conform Profit.ro.

Ioan Niculae controlează InterAgro SA prin intermediul Interaction SRL, la care controversatul om de afaceri deține 76,46% din acțiuni. Acționarii minoritari din firmă sunt Adina Niculae, fiica sa (18,82%), și Claire Marie Bilton din Marea Britanie (4,71%).

Urmare a faptului că Nitramonia BC deținea o creanță de 45 de milioane de lei la Interaction SRL, firmă aflată de asemenea, în insolvență, instanța a aprobat în decembrie 2023, vânzarea pachetului majoritar de acțiuni de la InterAgro SA.

În februarie 2024, pachetul majoritar a fost adjudecat de către Gaz Management Consulting SRL pentru 2,035 milioane de lei, valoare ce reprezintă doar 10% din cotația de pornire. Schimbarea acționarului majoritar nu a fost încă înregistrată la Registrul Comerțului, iar adjudecatarul a intentat recent o acțiune în justiție pentru a confirma transferul proprietății.

Ioan Niculae spune că vânzarea InterAgro a fost un jaf

Ioan Niculae și fiica sa, Adina, au contestat însă în instanță vânzarea acțiunilor, litigiul fiind în curs de soluționare. Argumentele invocate de cei doi sunt legate de faptul că prețul ar fi fost stabilit în mod aleatoriu, iar procesul de licitație ar fi fost viciat, nefăcându-se o publicitate adecvată a licitației. În plus, cei doi spun că ar fi trebuit să fie respectat dreptul de preempțiune al acționarilor. "A fost un jaf cu acea vânzare, s-a încălcat Legea insolvenței și s-a mers ilegal pe Codul civil," a declarat Ioan Niculae pentru Profit.ro.

Administratorul judiciar, Casa de Insolvență Transilvania (CITR), spune însă că vânzarea a fost organizată în conformitate cu decizia instanței și prevederile legale în vigoare.

InterAgro SA a reușit în cadrul procedurii de reorganizare să plătească datorii de peste 300 milioane lei de la confirmarea planului de reorganizare în 2019. Firma ar mai avea de achitat alte 165 milioane lei, în condițiile în care, la finalul lui 2023, activele sale totale au fost de peste 508 milioane lei, iar capitalurile s-au cifrat la peste 261 milioane lei.

În 2023, InterAgro SA a înregistrat pierderi de 25,3 milioane lei, după ce, cu un an înainte obținuse un profit net de peste 180 milioane lei.