Imperiul Interagro se destramă. Fabricile lui Ion Niculae, preluate de patronul Pambac

Ion Niculae. Sursă: EVZ

Imperiul Interagro se destramă, în condițiile în care fabricile de îngrășăminte patronate de Ioan Niculae sunt preluate de Eusebiu Guțu. Omul de afaceri din Bacău deține compania Pambac. În urmă cu o săptămână, el a intrat în proprietatea activelor Amurco Bacău, una din firmele grupului deținut de Niculae.

Imperiul Interagro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, se destramă. Combinatele chimice patronate de acesta trec, unul după altul în portofoliul lui Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău.

În urmă cu o săptămână, Eusebiu Guțu a devenit proprietarul activelor Amurco Bacău. Acesta este un combinat chimic din grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae. Patronul Pambac a plătit trei milioane de euro, achiziția fiind făcută la licitația organizată de lichidatorul Sierra Quadrant. Banii au fost virați prin societatea Nitramonia.

Obiectivul preluării Amurco ar fi dezvoltarea unei afaceri ulterioare. Platforma pe are este construit combinatul dispune de o stație de transformare de mare putere. Prin aceasta pot fi aduse cantități mari de energie din rețea. De menționat că Eusebiu Guțu nu a preluat și Instalațiile de producție amoniac.

Anterior, în 2021, Guțu a preluat combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro. După care, în acest an, a mai cumpărat combinatul Nitropos din Făgăraș cu 8,2 milioane de euro. Ambele active au fost parte, anterior, în Imperiul Interagro

Conform informațiilor publice, cu 36 de milioane de euro, Guțu a devenit patronul a jumătate din Imperiul Interagro construit de Ioan Niculae.

sursa: arhivă EVZ

Imperiul Interagro se destramă

Imperiul Ineragro se destramă, în portofoliul său rămânând două combinate de vândut, Ga Pro Co Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele. Și acestea sunt la vânzare tot la lichidatorul Sierra Quadrant, ca și Viromet Victoria.

Reprezentanții lichidatorului susțin că Chemgas și Donau Chem pot fi puse în funcțiune dacă vor fi rezolvate problemele de mediu. Chemgas a intrat în proprietatea lui Eusebiu Guțu.

Pentru Donau Chem lichidatorul cere circa 20 de milioane euro, însă aici va fi nevoie de un aviz al CSAT pe care trebuie să-l obțină viitorul proprietar. Donau Chem este poziționat strategic pe malul Dunării și are capacitate de producție mare.

Lichidatorul intenționează să organizeze o nouă licitație în luna octombrie, astfel că imperiul Interagro se destramă. Combinatul este atractiv pentru investitori deoarece deoarece poate produce îngrășăminte chimice.

Toate combinatele chimice din grupul Interagro sunt în faliment de mai mulți ani. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual. Erau cel mai mare consumator individual din România. În fapt, oricine le-ar prelua trebuie să se asigure că are o sursă sigură și pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale. O particularitate a combinatelor chimice este că nu pot fi oprite și pornite imediat. Aceasta deoarece există riscul producerii unor explozii. Acesta este unul dintre motivele pentru care imperiul Interagro se destramă.