Puterea și-a adjudecat majoritatea în Biroul Permanent al Senatului

După două runde de negocieri eșuate, puterea a reușit să-și impună la Senat, majoritatea în Biroul Permanent, deținută până acum de opoziție. Disputele au pornit odată cu cererea independenților de a li se da funcții, după validarea grupului de către Curtea Constituțională.

”Suntem cu toţii de acord că în această sesiune parlamentară actuala putere va avea majoritate în Biroul Permanent al Senatului. Acest lucru este acceptat de toată lumea. Vor fi şapte din partea coaliţiei şi şase din partea opoziţiei. Totul este să negociem într-adevăr cele patru sesiuni parlamentare care mai sunt în faţă şi să ajungem la o concluzie şi în ce priveşte comisiile. Acesta este jobul nostru, cum s-ar spune, pentru ziua de luni”, a declarat senatorul UDMR, Verestoy Attila. Din partea opoziției, senatorul PNL Puiu Hașotti a spus că luni se vor bate în cuie și funcțiile care vor reveni partidelor. ”Până la urmă, trebuie să pornim cu toţii de la o realitate existentă în Senat - puterea are 69 de senatori, iar opoziţia are 68. De aici izvorăşte dificultatea negocierii. S-au discutat, de fapt, patru variante posibile, însă nu vi le pot spune deoarece unii au cinci, alţii au trei. Opoziţia a avut câteva, puterea câteva. Vom vedea care variantă va fi acceptată”, a precizat liberalul.  Renogociere pentru independenți Renegocierea funcțiilor în Senat a fost determinată de o decizie a Curții Constituționale care a validat grupul independenților. ”Am solicitat ceea ce spune decizia Curţii Constituţionale: renegocierea tuturor funcţiilor”, a precizat liderul senatorilor independenţi, Şerban Mihăilescu, adăugând că  opoziţia nu a acceptat reprezentarea grupului pe care îl conduce în Biroul Permanent. El a mai spus că se dorește păstrarea aceleiaşi majorităţi de la începutul legislaturii, ”cu toate că majoritatea în plen este alta”.  Geoană e optimist Un rezultat al negocierilor ar putea veni până săptămâna viitoare, a declarat președintele Senatului, Mircea Geoană, optimist că se va ajunge la un compromis rezonabil. ”Trebuie să spun că sunt destul de încurajat că după două zile de negocieri la care am asistat între liderii grupurilor parlamentare din Senat avansăm şi eu sunt convins că săptămâna viitoare, la început, vom avea o soluţie care să reprezinte un compromis rezonabil, un compromis necompromiţător, în sensul că trebuie să respecte nişte principii”, a spus Geoană, la RRA. Miza pentru putere la Senat este cu atât mai mare cu cât trebuie rezolvată problema legii educaţiei cu care opoziţia merge mai departe şi după ce Curtea Constituţională a lăsat guvernul să continue asumarea pe varianta convenită cu UDMR.

De asemenea, o altă prioritate este cea legată de validarea membrilor CSM, după ce tot Curtea Constituţională a desfiinţat hotărârea iniţială a Senatului, ceea ce presupune reluarea alegerilor pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi a procedurii din Camera Superioară.