Evenimentul Zilei > EVZ Special > Împărăteasa pălmuită de sultană
Împărăteasa pălmuită de sultană

Împărăteasa pălmuită de sultană

Împărăteasa Eugenia a jucat un rol însemnat în istoria universală.

Ea n-a fost numai împărăteasă și regentă într-o perioadă măreaţă și tragică totodată, ci și cuceritoarea întregii lumi civilizate graţie personalităţii sale.

E greu de imaginat ce ar fi însemnat anii 1853—1870 fără această femeie plină de tact.

Cu toate că Napoleon al III-lea și-a dat seama de dificultăţile pe care

le-a întâmpinat ilustrul său unchi, Napoleon I, căsătorindu-se cu o femeie care nu era de neam regesc, el nu a putut rezista farmecului Eugeniei. Câţiva istorici pretind că el a dat lovitura de stat din decembrie, numai pentru a încorona frumosul cap de spaniolă al iubitei sale.

După ce Prințul Louis Napoleon a devenit președinte al celei de-A Doua Republici Franceze, Eugénie a apărut împreună cu mama sa la un bal oferit de prințul-președinte la Palatul Elysée la 12 aprilie 1849. Frumusețea ei l-a atras pe Louis Napoleon, care a încercat s-o seducă, însă Eugénie i-a spus că așteaptă căsătoria. „Cum să ajung până la tine?” a vrut Napoleon să știe. „Prin capelă” a sunat răspunsul.

Într-un discurs ținut la 22 ianuarie 1853, Napoleon al III-lea a anunțat oficial logodna, spunând „Prefer o femeie pe care o iubesc și o respect unei necunoscute, alianță ale cărei avantaje ar fi pălit în fața sacrificiilor”.

S-au căsătorit la 29 ianuarie 1853 printr-o ceremonie civilă la Palatul Tuileries și la 30 ianuarie printr-o fastuoasă ceremonie religioasă la Notre-Dame.

În 1868, împărăteasa Eugénie a vizitat Palatul Dolmabahçe din Constantinopol, casa sultanei Pertevniyal, mama sultanului Abdülaziz, al 32-lea sultan al Imperiului Otoman.

Pertevniyal s-a indignat de îndrăzneala Eugeniei care l-a luat de braț pe unul din fiii ei în timp ce acesta dădea un tur de grădină, și sultana a înghiontit-o în stomac pe împărăteasă pentru a-i aminti că nu se află în Franța.

Potrivit altor autori, Pertevniyal a perceput prezența unei femei străine în casa ei din Serai ca o insultă. Conform relatărilor ea a pălmuit-o pe Eugénie provocând un incident internațional.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric