Împăcare istorică între două țări aflate în „Război Rece?” NATO a mediat conflictul

Împăcare istorică între două țări aflate în „Război Rece?” NATO a mediat conflictul

A fost de intervenția oficialilor NATO pentru a dezamorsa tensiunea.

Grecia şi Turcia, țări care întrețin un conflict de lungă durată, au decis să înceapă discuții tehnice cu reprezentanții NATO. Scopul este de-a a rezolva criza în care sunt implicate ambele părți în Mediterana de Est, iar anunțul a fost făcut, joi seară de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„După discuţiile mele cu liderii grec şi turc cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO şi să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est”, a spus oficialul.

„Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi şi NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună. Rămân în contact strâns cu toţi Aliaţii preocupaţi pentru a găsi o soluţie la tensiuni în spiritul solidarităţii NATO”, a mai afirmat Jens Stoltenberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele zile, Ankara şi Atena şi-au înmulţit demonstraţiile de forţă în această regiune, amplificând tensiunile, şi numeroase incidente au mărit îngrijorarea privind posibilitatea soluţionării crizei. Cele două ţări îşi dispută împărţirea zăcămintelor de gaz descoperite în ultimii ani.

Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a cerut, miercuri, atât oficialilor de la Atena cât și celor de la Ankara, „să reducă tensiunile”, pentru a pune capăt escaladării în Mediterana de Est, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, avertiza că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război. „Ei nu îşi pot extinde apele teritoriale la 12 mile în Marea Egee. Acesta este un motiv de război sau casus belli. Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică … dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, tuna oficialul de la Ankara, legat de planurile de expansiune pe care le au grecii.