IMM-urile nu vor mai fi victimele birocraţiei

IMM-urile nu vor mai fi victimele birocraţiei

În pledoaria finală în susţinerea bugetului pe 2009, premierul a declarat în plenul Parlamentului că întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) nu vor mai fi victime ale "hăţişului birocratic demn de Guinness Book" şi nici obligate să prezinte săptămânal ministerelor documente pentru a primi fonduri comunitare, ca în vechea guvernare, când companiilor li se căuta "nod în papură". Astfel, şeful executivului a lansat un atac dur în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, spunând că " am găsit un stufăriş de proceduri birocratice " iar solicitările celor care sunt interesaţi de fondurile europene îşi găsesc răspuns după 30-40 de zile.

Boc spune că actele necesare pentru accesarea fondurilor europene vor fi stabilite o singură dată, iar birocraţia va dispărea definitiv.

Menţinem cota unică de impozitare

Premierul Boc a prezentat azi, în Parlament, şi principalele măsuri anticriză, printre acestea numărându-se şi menţinerea cotei unice de impozitare de 16%.

El a mai spus că Executivul îşi propune pentru acest an o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 2%. Boc susţine că planul de buget este unul realist.

În ceea ce priveşte ţinta deficitului bugetar, de 2,5%, Boc spune că anul trecut, în condiţiile unei creşteri economice de 7,8%, deficitul a fost de 5,2%.

Premierul apreciază că pe plan extern, actuala criză economică este cea mai mare din ultimii 60 de ani în timp ce, pe plan intern, pe lângă efectele internaţionale ale crizei, România trebuie să facă faţă şi deficitului bugetar şi datoriilor lăsate de fostul guvern.

Măsurile prezente în planul de buget:

  • menţinerea cotei unice de 16%;
  • investiţia publică masivă în infrastructură;
  • neimpozitarea profitului reinvestirii;
  • achitarea datoriilor către agenţii economici de facturi restante, din care am achitat deja 30% astăzi;
  • perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare;
  • capitalizarea CEC şi Eximbank;
  • compensarea TVA-ului de recuprat cu cel de plătit sau cu alte taxe de la bugetul de stat;
  • operaţionalizarea fondului de garantare a IMM-urilor;
  • alocarea prin buget de stat a aceluiaşi buget pentru exporturi ca şi în 2008;
  • continuarea şi extinderea programului Rabla.

Parlamentul poate respinge Ordonanţa Sterling

"Am văzut că Tăriceanu şi PNL se opun îngheţării salariilor demnitarilor, crezând că astfel îi sprijină în continuare pe cei care i-au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale acea măsură prin care un contract de explorare şi partajare a profitului a fost transformat într-un contract de acord petrolier şi concesiune. Vestea bună este că ordonanţa în baza căreia a făcut această diminuare a patrimoniului statului român este încă la Parlament şi aveam şansa să o respingem şi să aducem lucrurile la normlitate, pentru ca tot ce înseamnă bogăţie naturală în această ţară să fie utilizat în concordanţă cu interesul naţional, şi nu cu interesul de grup al vechiului guvern", a spus Boc.

 

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 19:20

Ne puteți urmări și pe Google News