Imagini spectaculoase din spațiu. Telescopul James Webb a surprins o explozie stelară

Imagini spectaculoase din spațiu. Telescopul James Webb a surprins o explozie stelarăSursa Foto: Twitter/ X

Noile observații în infraroșu ale telescopului spațial James Webb dezvăluie o galaxie foarte îndepărtată. Telescopul a surprins momentul în care apar noi stele.

Galaxia I Zwicky 18 și noile imagini ale telescopului spațial James Webb

Galaxia I Zwicky 18 poate avea un nume ciudat, dar aspectul diferit al galaxiei este cel care a atras atenția astronomilor. Aceștia folosesc telescopul spațial James Webb (JWST), pentru a afla date despre galaxia aflată la o distanță de 59 de milioane de ani-lumină.

Această nouă imagine de la JWST dezvăluie faptul că această galaxie a suferit mai multe explozii. Prin aceste explozii are loc procesul de formare stelară, după cum a precizat Agenția Spațială Europeană (ESA).

Conținutul său scăzut de elemente grele o face să fie tipică pentru galaxiile care au existat în universul timpuriu. De asemenea, este mult mai mică decât Calea Lactee.

galaxie, univers

Nucleul galaxiei prezintă două zone luminoase distincte, înconjurate cu stele

Se crede că cele mai tinere stele se află în regiunea de nord-vest. Ambele locuri sunt înconjurate de bule de gaz încălzite de vânturile stelare și de radiațiile ultraviolete intense emise de stelele tinere care ard la temperaturi ridicate.

Un motiv pentru apariția unor noi stele ar putea fi dat de prezența unei alte galaxii din apropiere.

Mica galaxie orbitează în jurul celei mai mari. Influența sa gravitațională poate declanșa formarea de stele în interiorul acesteia, după cum cred oamenii de știință.

Calea Lactee, galaxie

Această galaxie își primește numele de la descoperitorul său, Fritz Zwicky

Numele galaxiei vine de la astronomul elvețian care a descoperit galaxia în anii 1930. Aproape la fel de impresionant ca fotografia este ceea ce există în spatele lui I Zwicky 18 și a vecinului său din această imagine. În colțul din dreapta sus se află o stea în fața galaxiei. Dar în jurul ei sunt sute de alte galaxii de formă ovală în fundal, unele albe și altele colorate în portocaliu pentru că sunt departe.

Imaginea provine dintr-un program conceput pentru a studia ciclul de viață al prafului din I Zwicky 18.

În timp ce telescopul Hubble a descoperit stele roșii mai slabe și mai vechi, care dădeau de înțeles că stelele se formau în urmă cu 1 - 10 miliarde de ani, observațiile în infraroșu ale JWST dezvăluie o formare stelară mult mai recentă.