Podul suspendat peste Dunăre, de la Brăila, este considerat cel mai spectaculos proiect de infrastructură derulat în România după Revoluție.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a făcut publice mai multe imagini cu această lucrare. Este cel mai mare pod din țara noastră și al treilea din statele Uniunii Europene.
În filmările CNAIR, unul dintre inginerii care își desfășoară activitatea pe șantier, a descris tehnologia care a fost folosită la această lucrare de construcție. Conform acestuia, construcția la pod desfășurat zi și noapte, inclusiv iarna. Înălțimea pilonilor este de 192 de metri, iar deschiderea acestora este de 1.120 de metri. Astfel, podul construit de români se plaseasză în topul proiectelor de infrastructură din Europa. Acesta va fi al treilea pod ca mărime din Uniunea Europeană și pe locul 30 din lume.
„Deschiderea dintre cei doi piloni este 1.120 de metri ceea ce plasează Podul de la Brăila în vârful proiectelor de infrastructură europene. (...) Pentru pilonii de la podul Brăila s-a lucrat zi și noapte inclusiv în condiții de iarnă, înalțimea lor fiind de 192 de metri. Lucrarea este foarte bună. Deschiderea dintre cei doi piloni este 1120 de metri ceea ce plasează Podul de la Brăila în vârful proiectelor de infrastructură europene (respectiv al treilea pod din Uniunea Europeană și locul 30 în lume)”, a precizat inginerul Dan Sima.
Date tehnice despre podul de la Brăila
Estimările lucrătorilor CNAIR arată că o parte din lucrare este finalizată, iar șoferii vor putea circula pe această rută începând cu anul 2023. De menționat că această construcție face legătura între județele Brăila și Tulcea, iar potrivit informațiilor oficiale acest pod va avea o lungime de doi kilometri și o înălțime de aproape 200 de metri.
Costurile totale ale acestei investiții au fost estimate la 2,65 miliarde de lei. Finanțarea este asigurată în proporție de 75% din fondurile alocate de Uniunea Europeană.
Pe lângă podul propriu-zis, va fi construită și o rețea de șosele și drumuri de acces de peste 20 de kilometri.