Exclusiv. Milioane peste milioane plătite de români pentru abuzurile șefilor Companiei Naționale de Drumuri. 158.730 lei, dintr-un foc

Exclusiv. Milioane peste milioane plătite de români pentru abuzurile șefilor Companiei Naționale de Drumuri. 158.730 lei, dintr-un foc

Unul dintre modurile prin care companiile deținute de statul român risipesc banul public este plata de depăgubiri, în urma unor hotărâri ale instanțelor judecătorești, pentru angajații disponibilizați sau retrogradați abuziv, de multe ori din motive politice, ori pentru salariații cărora le sunt încălcate drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM).

Evident, pe loc fruntaș se află Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care primește fonduri uriașe de la stat, dar nu reușește nici măcar să finalizeze autostrăzile începute de ani de zile, ca să nu mai vorbim de demararea lucrărilor la unele noi.

În această instituție a statului român au fost și cazuri când două persoane au fost plătite cu bani grei să ocupe același post de director.

Cazul Lăpușan

Un caz care sare în ochi este cel al Crinei Maria Lăpușan. Prin Hotărârea nr.9/15.06.2016, Consiliul de Administrație al CNAIR S.A a hotărât revocarea Crinei Maria Lăpușan din funcția de Director Adjunct din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP) și trecerea pe un post corespunzător pregătirii profesionale.

Apoi, conform Deciziei de concediere nr.54031/17.10.2016 emisă de Directorul Regional DRDP Cluj, Contractul Individual de Muncă al Crinei Maria Lăpușan a încetat la data de 15 noiembrie 2016.

Incomodă pentru conducerea de atunci a DRDP Cluj, Crina Lăpușan a fost rejectată din sistem sub motivul restrucurării companiei, folosit pe scară largă în instituțiile de stat pentru eliminarea pe motive politice a funționarilor aparținând taberei care trece în opoziție.

A urmat judecata.

Potrivit Deciziei Civile nr.1071/A/2017, Curtea de Apel Cluj a anulat Decizia de Concediere și totodată a dispus reintegrarea acesteia pe funcția deținută anterior concedierii, plata despăgubirilor reprezentând salarii indexate, majorate și reactualizate de la data concedierii și până la data reintegrării efective și plata cheltuielilor de judecată ocazionate pe fondul cauzei precum și în apel.

O echipă de control intern din CNAIR a stabilit că despăgubirile reprezentând salarii indexate, majorate și reactualizate de la data concedierii și până la data reintegrării efective a Crinei Maria Lăpușan ca urmare a anulării Deciziei de concediere, au fost în sumă totală brută 156.477 lei, iar cuantumul total al cheltuielilor de judecată în sumă de 2.253 lei.

Persoanele responsabile pentru plata sumei totale de 158.730 lei de către CNAIR SA sunt, potrivit echipei de control, membrii Consiliului de Administrație: Berghia Paul în calitate de președinte C.A la data de 15.06.2016; Silaghi Cristian, Tache Paul, Pașcanu Bogdan, Seliștean Claudia, Gîrlă Laura și Truțer Monica, în calitate de membri ai C.A, la data de 15.06.2016.

Evident că banii nu au fost recuperați de la cei vinovați, așa că echipa de control propune, recuperarea banilor de la persoanele care au cunoscut măsura dispusă de Curtea de Conturi în acest sens și nu au procedat la implementarea acesteia în vederea apărării intereselor CNAIR SA.

O reducere care a devenit majorare

Urmare a ședinței Consiliului de Administrație al CNAIR (fostă CNADNR) din data de 30 mai 2013, s-a decis, prin Hotărârea C.A nr.7/30.05.2013 - punctul i, mandatarea directorului general interimar al companiei pentru a dispune măsurile necesare ajustării salariilor individuale pentru angajații companiei ținându-se cont de reducerea fondului de salarii la nivelul unității cu 15%.

Însă, Curtea de Apel Timișoara a anulat punctul i) din Hotărârea C.A nr.7/30.05.2013, prin Decizia civilă nr.1075/A/13.11.2014

Drept urmare, salariații din cadrul CNAIR S.A au solicitat în instanță anularea actelor adiționale de diminuare a remunerației de bază, care a condus la obligarea companiei la plata unor cheltuieli suplimentare cu titlu de daune-interese și cheltuieli de judecată.

1.098.153,99 lei

Controlul intern al CNAIR, desfășurat în 2021, a constat că, la nivel de structură centrală și subunităti, au fost plătite despăgubiri reprezentând daune-interese câștigate în instanță de salariați în urma anulării punctului i) din Hotararea C.A nr.7/30.05.2013 în sumă totală de 951.578,48 lei și cheltuieli de judecată în sumă de 146.575,51 lei, în total 1.098.153,99 lei, bani achitați de către CNAIR SA.

S-a mai stabilit că persoanele responsabile pentru plata sumei totale sunt atât Directorul General al CNAIR SA cât și membrii Consiliului de Administrație: Pop Mircea, în calitate de Director General în perioada 2012-2013; Cococi Toma Longhin, în calitate de presedinte C.A la data de 30.05.2013; Constantinescu Florin; Mîrzanca Mari Rodica; Cărare Liviu; Cotârlici Bogdan; Goriță Ciprian;  Truțer Monica, în calitate de membri ai C.A la data de 30.03.2013,

Membrii echipei de control au recomandat conducerii CNAIR că dacă s-a prescris dreptul de a recupera sumele de bani care constituie prejudiciu pentru CNAIR SA, conform constatărilor făcute și de auditorii Curții de Conturi, atunci compania trebuie să se îndrepte urgent și să recupereze aceste sume de la persoanele care au cunoscut măsura dispusă de Curtea de Conturi și nu au procedat la implementarea acesteia în vederea apărării intereselor CNAIR SA.

Pentru a ne lămuri exact cum stau lucrurile, așteptăm răspunsul oficial la întrebările pe care le-am adresat la începutul săptămânii trecute conducerii CNAIR, în baza legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

Trebuie să precizez că Raportul de control intern la care am făcut referire până aici a fost realizat în sediul central al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe baza informațiilor furnizate de DRDP-uri.

Socoteala Sindicatului „Elie Radu”

Așa se poate explica de ce ceea ce s-a stabilit la București nu bate cu ce spune Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” într-un comunicat dat publicității luna aceasta, sub titlul „CNAIR a pierdut procese pe bandă rulantă cu angajații din cauza nerespectării drepturilor salariale”.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit peste 1.280.000 de lei numai cheltuieli de judecată, în ultimii 10 ani, în urma proceselor pierdute doar cu Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” care a reprezentat circa 1.500 de angajați, nemulțumiți de nerespectarea contractelor colective de muncă, susțin sindicaliștii.

Adică, numai pe cheltuielile de judecată cu „Elie Radu”, a pierdut mai mulți bani decât a aflat echipa de control că s-au dus în total pe apa sâmbetei din cauza abuzurilor unor șefi și șefuleți.

Dar sindicaliștii susțin că Dracu e și mai negru:

„Conducerea companiei de drumuri a avut, în mai multe rânduri, un management defectuos și nu a respectat prevederile contractelor colective de muncă și, din această cauză, angajații au fost nevoiți să își caute dreptatea în instanțele de judecată.

În ultimii 10 ani peste 2.000 de membri de sindicat au solicitat asistență juridică, iar în urma acestora au fost deschise peste 1.450 de procese în instanță (în celelalte cazuri, nemulțumirile au fost soluționate pe cale amiabilă).

Compania de drumuri a plătit peste 1.280.000 lei cheltuieli de judecata in procesele pierdute cu sindicatul.

La această sumă se adaugă alți bani, reprezentând drepturile salariale.

Mai mult decât atât, au fost situații în care, în urma concedierii unui angajat, pe perioada procesului, pe acel post, a fost încadrat un alt salariat.

După finalizarea acțiunii în instanță, completul de judecată a hotărât reîncadrarea angajatului concediat și plata tuturor drepturilor salariale.

Astfel, incluzând banii dați retroactiv, sunt plătite două persoane și se cheltuie dublu din fondul de salarii.

Sunt cazuri în care cu bună știință, dar rea credință, este concediat ilegal un salariat incomod.

De multe ori incomoditatea este dată de o anumită apartenența politică.

După ce se pierde procesul de către companie, această „procedură” necurată se reia, iar salariatul incomod este din nou concediat.

Fondul de salarii este sărăcit și nu mai sunt bani nici măcar pentru majorarea salariilor, în raport cu inflația.

Este o situație pe care sindicatul nu si-o dorește!

Dacă conducerea executivă a CNAIR ar respecta clauzele contractuale și prevederile Codului Muncii, nu ar fi nevoie de instanță de judecată și de cheltuirea banilor publici.

Acest lucru se petrece pentru că nici un director nu răspunde personal, din punct de vedere patrimonial, iar banii sunt plătiți din fondurile de la bugetul de stat”.

Cum ziceam, așteptăm răspunsul oficial al CNAIR. Oricum vom reveni și cu alte cazuri strigătoare la cer.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News