Un ghețar de 175 de kilometri pătrați plutește în derivă la nord de peninsula Antarctică, potrivit LiveScience. Imagini cu acesta au fost surprinse dintr-un satelit al Agenșiei Spațiale Europene, pe 23 aprilie. Blocul de gheață s-a desprins din A-68, considerat cel mai mare ghețar din lume la ora actuală.
Ghețarul A-68 s-a eliberat din calota glaciară în iulie 2017 când măsura în jur de 6.000 de km pătrați, devenind al doilea cel mai mare ghețar plutitor din lume, după B-15, care s-a desprins de Antarctica în anul 2000. B-15 a avut o suprafață de 11.000 de km pătrați înainte să se facă bucăţi și să dispară în ocean. .
În cei trei ani care s-au scurs, A-68 a pierdut aproape 1.000 de km pătrați, ajungând la 5.100 de km. Specialiștii susțin, însă, că desprinderea noului bloc, de zilele trecute, înseamnă începutul sfârșitului pentru ghețar. Aceasta deoarece, în ciuda suprafeței impresionante, A-68 este foarte subțire și nu va rezista foarte mult în largul mării. E drept că părțile sale vor mai pluti, în derivă pe mare, câțiva ani, până când se vor topi.
„Mă uimeşte continuu că ceva atât de subţire şi fragil a durat atât de mult în marea deschisă”, a declarat profesorul Adrian Luckman, de la Swansea University, Marea Britanie, care urmărește evoluţia lui A-68.