Un fotograf a surprins Imagini revoltătoare în Delta Dunării. Bărbatul a observat cum o ambarcaţiune cu pasageri, probabil turiști, s-a apropiat foarte mult de un stol de pelicani. Specialiştii avertizează că astfel de evenimente sunt periculoase deoarece pot determina păsările sa plece din Delta Dunării. Reporterii de la Digi24 au discutat cu directorul executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a descris problema.
„Sunt mai multe lucruri în neregulă. Este una dintre problemele cu care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des. Operatorii – își spun dumnealor de turism, dar acesta nu se poate numi turism – doresc să îi ducă pe turiști într-o așa-zisă vizitare a Deltei în regim extrem de alert. Adică în câteva ore să vadă absolut tot și să le ofere și posibilitatea unei fotografii nemapomenite. Adică îi duc cât mai aproape de păsări.
Până în momentul de față nu am reușit să identificăm exact locația în care s-a făcut această fotografie, ca să ne putem da seama dacă se află cumva într-o zonă-tampon, într-o colonie de pelicani, sau cu atât mai grav, într-o zonă strict protejată. Dacă s-a dus într-o zonă strict protejată este extrem de grav. Acolo nu au voie decât cercetătorii și monitorizarea.”
Oricum este grav faptul că au perturbat o colonie, acolo se vede foarte clar că nu era o zonă unde erau 2 sau 3 pelicani. Era o aglomerare de pelicani.
Am transmis solicitări societății care deține ambarcațiunea să se prezinte cu absolut toate documentele. În momentul în care se vor prezenta, ei trebuie să prezinte o autorizație a acelei ambarcațiuni. Aceasta nu poate circula fără să aibă o autorizație, un permis. Dacă nu există nici acest permis vă dați seama că abaterea este extrem de gravă.
Dacă se dovedește a fi o infracțiune, atunci va rezulta un dosar penal
„La începutul săptămânii viitoare vor veni reprezentanții societății cu toate documentele și atunci se vor putea trage niște concluzii foarte clare.
Solicitarea a fost făcută inclusiv de Garda de Mediu. Dacă se dovedește a fi o infracțiune, atunci va rezulta un dosar penal.
Dacă se identifică zona și se găsesc exemplare de pelicani răniți, se mai adaugă încă un atac asupra stării de conservare a speciilor și habitatelor. Vă dați seama că acolo se vedea clar că sunt într-o zonă în care nu aveau voie să fie, în apropierea păsărilor.
Ar trebui să ne educăm – pe noi înșine, pe agenții economici, pe turiști... Totuși, într-o rezervație a biosferei trebuie să protejăm ce are rezervația mai de preț.
Dacă noi le perturbăm locurile – de cuibărire, de hrană, de odihnă, atunci este clar că am distrus echilibrul. Odată distrus echilibrul, pe perioadă lungă, efectele pot fi cele mai grave”, a precizat Viorica Bîscă.