ILSOLE24ORE: Din Insulele Fiji în Dubai: atunci când munca inteligentă este o posibilitate pentru câțiva

S-a întâmplat deja în această primăvară, când pentru mulți italieni s-a ivit ocazia de a-și părăsi locuinţele pentru a combina vacanța cu munca și de a lucra în case aflate lângă mare sau la munte, într-o căsuță la țară sau într-un sat îndepărtat.

Având în vedere evoluţia pandemiei, telemunca este din nou o necesitate, iar ideea de a o desfăşura într-un loc plăcut, departe de viața obositoare a orașului reglementată de ordonanțe și restricții actualizate constant, prinde din ce în ce mai mult contur.

Câți dintre noi nu ne-am gândit în ultimele zile să fugim în străinătate, poate într-o destinație exotică sau într-un loc unde poţi sta liniştit şi confortabil în timp ce se așteaptă revenirea la normal? Probabil că mulţi. Numai că pentru toată lumea (sau aproape) riscă să fie un vis imposibil de realizat din motive mai mult decât valabile. Însă pentru cei, puţini, care își permit să o facă, iată câteva idei „scumpe” demne de a fi luate în considerare.

Distanțare socială într-un resort de lux de pe Insulele Fiji

Insulele Fiji, la fel ca multe state din Pacific și-au închis frontierele pentru zboruri programate cel puțin până în martie 2021. Nu există aşadar posibilitatea călătoriilor și a sejururilor prelungite cu scuza telemuncii, însă pentru persoanele care au resursele financiare necesare pentru a cumpăra un pachet într-o stațiune de lux, există o modalitate de a ocoli restricțiile impuse de Covid-19.

Laucala Private Island Resort a intrat, de fapt, într-un parteneriat cu Fiji Airways, compania aeriană națională a țării, oferind în exclusivitate a douăzeci de oaspeți norocoși intimitatea unei insule întregi și a celor zece vile răspândite în peste trei mii de acri de plantații de cocos, plaje și dealuri. Pentru a petrece iarna în această locație de vis, trebuie să zbori cu un avion privat care decolează din Los Angeles (unde călătorii se pot bucura de un lounge luxos rezervat doar lor) după care urmează transferul la Laucala.

Printre numeroasele avantaje ale pachetului, având în vedere locația izolată a stațiunii, se numără și evitarea carantinei obligatorii de 14 zile obligatorie pentru cei care intră în țară (singura cerință este cea de a prezenta rezultatele negative la trei teste anti-Covid efectuate, primul cu două săptămâni înainte de călătorie, cel de-al doilea cu 72 de ore înainte de îmbarcare (care va fi trimis autorităților turistice pentru confirmarea permiselor de călătorie) și ultimul, la sosirea în Fiji. Costurile? Pornesc de la 490 de mii de dolari pentru o ședere minimă de șapte nopți, all inclusive, de la jet charter la activități insulare, mâncare și băutură și transferuri aeroportuale incluse.

Un an în Dubai graţie unei noi vize

O altă variantă demnă de a fi luată în considerare este cea de a locui, împreună cu întreaga familie şi a lucra timp de un an întreg pentru companii cu sediul în străinătate într-una dintre cele mai căutate destinații turistice din ultimii ani. Cum? Profitând de noul „program de lucru virtual”, inclusiv de o viză valabilă douăsprezece luni, pe care perla Emiratelor Arabe Unite le-o oferă lucrătorilor inteligenți care pot demonstra că au un venit minim de 5 mii de dolari pe lună (este necesară dovada angajării, salariul pe ultima lună și extrasele bancare din ultimele trei luni) că au o asigurare medicală cu acoperire internațională și un pașaport valabil timp de șase luni de la data solicitării.

Cererea costă 287 de dolari și mai oferă persoanelor din străinătate aflate în telemuncă privilegiul de a nu plăti impozitul pe venit în Dubai. Odată aprobată cererea, va fi posibilă deschiderea unui cont bancar local, obținerea unui număr de telefon, accesul la internet și chiar înscrierea copiilor la școală. În ceea ce privește măsurile de securitate legate de pandemie, oricine intră în Dubai (care pe 7 iulie şi-a redeschis frontierele pentru toți turiștii străini, cu metode de acceptare diferite în funcție de țara de origine) trebuie să trimită rezultatul negativ la un unui test Covid- 19 efectuat cu cel mult patru zile înainte de sosire. Cei care zboară cu compania Emirates vor beneficia până la 31 decembrie 2020 de asigurări medicale gratuite și de acoperirea tuturor costurilor medicale legate de coronavirus.

Caraibe în siguranță pentru oamenii de afaceri care câştigă 100.000 de dolari pe an

Insulele Caraibe își datorează notorietatea faptului că sunt universal recunoscute ca fiind un paradis fiscal. Insulele Cayman au fost adăugate pe lista din ce în ce mai mare a țărilor care doresc să atragă lucrători la distanță și nomazi digitali, listă care include şi alte destinații exotice precum Maldive, Anguilla, Bermuda și Barbados, dar și țări mai puțin populare precum Georgia și Estonia.

Puținele cazuri de subiecți testați pozitiv pentru virus fac ca Insulele Cayman să fie o destinație aproape „fără Covid” (fenomen datorat şi testului anti-covid și carantinei obligatorii de 14 zile impuse tuturor sosirilor). Cu toate acestea, pentru a fi admişi la noul program de lucru la distanță, așa cum explică site-ul web al Departamentului de Turism din Insulele Cayman, lucrătorii care doresc să-și mute biroul în acest colț al Caraibelor trebuie să câștige cel puțin 100.000 de dolari pe an (plafon care se ridică la 150.000 de dolari dacă este vorba de un cuplu și la 180 de mii, în cazul familiilor).

O cifră importantă, de trei ori mai mare decât venitul mediu pe cap de locuitor din SUA și dublă față de programul Nomad Digital Residence din Antigua și Barbuda, care stabilește salariul minim al persoanelor aflate în telemuncă la 50.000 de dolari pe an. Redeschiderea treptată pentru oaspeții străini a început la 1 octombrie și oferă tuturor celor care au fost acceptați în cadrul Programului Global Concierge Citizen un permis de ședere de până la 24 de luni. Fără obligația măștilor și a distanțării sociale. Un vis frumos. Pentru mulţi, dar nu pentru toţi. (Rador)