Iliescu i-a omenit pe ortaci în iunie 90 cu carcase de porc şi coniac Napoleon

Iliescu i-a omenit pe ortaci în iunie 90 cu carcase de porc şi coniac Napoleon

Frideric Cîrlig, electrician la Mina Aninoasa în 1990, a relatat procurorilor militari că un grup de 22 de mineri au fost duşi la unitatea militară 01210, unde au fost echipaţi în uniforme militare.

Planul era ca ortacii să facă parte din cei câteva sute care urmau să formeze aşa-zisa Gardă naţională, potrivit mărturiei lui Cîrlig, aflată în rechizitoriul din Dosarul Mineriadei. Numai că ortacii s-au revoltat, deoarece mâncarea de la cantina unităţii nu era pe gustul lor, aşa că l-au sunat pe preşedintele de atunci, Ion Iliescu.

„În unitatea militară, la început, mâncarea a fost proastă, motiv pentru care martorul (n.r. - Frideric Cîrlig) s-a plâns la Drella Matei - Nicolae, spunându-i acestuia că îşi va lua oamenii şi va pleca acasă. Atunci Drella Matei - Nicolae i-a dat două numere de telefon, i-a spus că unul este al lui Dumitru Nicolae (n.r. - numărul 2 în FSN), să sune şi să-i ceară mâncare, iar dacă nu va răspunde la acel număr, să sune la celălalt, fară să-i precizeze cine răspunde la el. Apoi Drella Matei - Nicolae a plecat”, se arată în rechizitoriu.

Pentru că Nicolae Dumitru nu i-a răspuns, electricianul Minei Aninoasa a sunat la şeful statului. „Imediat, martorul a mers în biroul comandantului de unitate şi în prezenţa acestuia şi a ofiţerului la permanenţă a sunat mai întâi la primul număr de telefon. Deoarece nu a răspuns nimeni, a sunat şi la cel de-al doilea, iar după ce el s-a prezentat, cel care a răspuns la telefon a spus că este Iliescu Ion.  Martorul şi-a dat seama după voce că într-adevăr vorbea cu preşedintele şi, trecând peste toate emoţiile, i-a spus acestuia că mâncarea este proastă şi că minerii vor să plece din unitate.

Preşedintele l-a întrebat de Drella Matei - Nicolae, iar martorul i-a spus că a plecat, după care Iliescu Ion i-a spus că va trimite mâncare şi convorbirea s-a încheiat. În scurt timp au venit la unitate carcase de porc, lăzi cu bere, coniac Napoleon”, se mai arată în rechizitoriu. 

Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi alte persoane aflate în funcţii-cheie în iunie 1990, când au avut loc sângeroasele evenimente pe străzile Capitalei. „Evenimentul a rămas în conştiinţa publicului sub denumirea «Mineriada din 13-15 iunie 1990». Limba română este singura limbă din lume în care a fost creat substantivul mineriadă care, ulterior, a fost tradus în toate limbile pământului”, notează procurorii în rechizitoriu. Actul de sesizare arată cum autorităţile statului, în frunte cu Ion Iliescu, au plănuit, apoi au pus în practică anihilarea fenomenului „Piaţa Universităţii”. 

Ne puteți urmări și pe Google News