Ilie Bolojan, întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România

Ilie Bolojan, întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în RomâniaSursa foto: Facebook/Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, președintele interimar, va avea marți prima sa întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice acreditate în România, de la preluarea mandatului.

Ilie Bolojan, prima acțiune ca președinte interimar

Întâlnirea anuală a președintelui cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în țara noastră va avea loc la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, unde președintele interimar Ilie Bolojan va susține un discurs. Această reuniune capătă o importanță deosebită în contextul politic internațional actual.

Așa cum se știe deja, luni, aproximativ zece lideri europeni au sosit la Paris la o reuniune de urgență privind Ucraina și apărarea europeană, în timp ce președintele american Donald Trump caută să negocieze un acord de pace pentru Ucraina direct cu președintele rus Vladimir Putin, fără implicarea europenilor

De asemenea, tot luni, la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan a primit-o pe ambasadorul desemnat al Republicii Columbia, Divia Desideria Cepeda Rojas, pe ambasadorul desemnat al Statului Kuweit, Abdullah Abdulrahman Al-Shatti, și pe ambasadorul desemnat al Republicii Populare Bangladesh, Shahnaz Gazi, pentru a le prezenta scrisorile de acreditare.

Președintele le-a dorit noilor ambasadori mult succes în exercitarea mandatului, oferindu-le asigurări că autoritățile române îi vor sprijini pe deplin în această misiune, se arată în comunicatul emsi de către presidency.ro.

Ilie Bolojan, președinte interimar

Ilie Bolojan, președinte interimar. Sursa foto: Facebook

Ce s-a stabilit la summitul de urgență de la Paris

Marți dimineață, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că „o pace durabilă” în Ucraina trebuie să fie susținută de „garanții de securitate solide și credibile”.

Această declarație a făcut-o  în urma discuțiilor telefonice cu președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski. În plus, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că Europa este pregătită să „își asume responsabilitatea de a oferi garanții de securitate” Ucrainei.

Dezamăgiți de discuțiile ruso-americane referitoare la Ucraina, liderii principalelor țări europene reuniți la Paris au părut, totuși, împărțiți în ceea ce privește detaliile acestor angajamente de securitate, în special în legătură cu posibila desfășurare de trupe în Ucraina.

Anumite țări, cum ar fi Franța și Regatul Unit, s-au arătat favorabile, sub anumite condiții, în timp ce altele, în special Germania și Polonia, au considerat că această discuție este prematură.