Ilfov: terenurile şi fotbalul, mână-n mână

Inexistent în urmă cu un deceniu, fotbalul din jurul Bucureştiului s-a dezvoltat exploziv când zona s-a transformat în cel mai vânat spaţiu imobiliar din România.

La fel ca în vremurile de poveste, dar cu magnaţii imobiliari în rol de Făt-Frumos, fotbalul din judeţul Ilfov (cuprinzând comunele limitrofe Bucureştiului) creşte într-un an cât alţii în şapte. Odată cu dezvoltarea imobiliară a zonei, primăriile şi diverşii investitori au pompat sume uriaşe în echipele de fotbal. Dacă, în urmă cu şapte ani, Ilfovul nu avea niciun club în primele trei eşaloane ale ţării, acum are nu mai puţin de opt echipe în primele trei divizii, dintre care una, CS Otopeni, se află în Liga I!

După ce preţul terenurilor din Ilfov a crescut în ultimii ani de zeci de ori, primăriile au început să încaseze impozite mult mai mari şi să dispună de fonduri colosale, iar fotbalul a devenit un mijloc de propagandă pentru afaceriş tii şi politicienii cu interese imobiliare.

Fiii satului au loc doar în tribune

Pentru a surprinde această transformare uluitoare - nu doar fotbalistică, ci şi socială -, EVZ a asistat sâmbătă la partida CS Tunari - CS Bragadiru (2-0 pentru gazde, ultimul gol fiind înscris dintr-un penalty dubios), contând pentru Liga a IV-a din Judeţul Ilfov. Decorul confruntării te surprinde de la primul contact vizual. În timp ce, în alte judeţe, fotbaliştii care evoluează la acest nivel se echipează, adeseori, sub cerul liber, la Tunari jucătorii au vestiare moderne, cu duşuri, termopane şi tot confortul necesar. Pentru deplasări este închiriat un microbuz, dar clubul are în proiect achiziţionarea unui autocar care să fie inscripţionat cu însemnele clubului!

În acelaşi timp însă, Liga a IV-a - ultima din fotbalul nostru - şi-a pierdut aici menirea, aceea de a oferi şi amatorilor posibilitatea de a juca fotbal într-un cadru oficial şi organizat. Vremurile în care fiii satului se adunau la sârşitul săptămânii pentru a reprezenta comunitatea în divizia judeţeană sunt şi ele apuse. Jucătorii sunt aduşi de prin alte zări şi plătiţi cu bani frumoşi să apere mândria comunei! Marius Fodor, Ion Anghel şi Vali Văduva, foşti jucători în prima ligă, evoluează pentru CS Tunari. Alţi trei fotbalişti de aici sunt foşti jucători în Liga a II-a, iar africanul Eze a lăsat prima ligă din Nigeria pentru campionatul judeţean din Ilfov! Tinerii din comună nu se mai strigă peste gard: „Hai, mă, ia mingea, că avem meci!“. Sunt doar suporteri de lux. Vin la stadion cu maşini BMW, Maserati şi Rover, dar şi cu dureri de cap de la petrecerile nocturne din Bamboo. Sâmbătă, doar unul a reuşit să-şi găsească loc pe teren: Cristian Tache, fericit posesor de Lexus cu număr de California. „Arbitre, vezi că ăsta cu şaişpe are bloc“, l-au încurajat, ironic, prietenii din tribună. Tache este unul dintre nepoţii lui Gigi Becali.

„Au luat pământ pentru vaci şi s-au trezit miliardari“

Lucian Enache, unul dintre conducătorii echipei şi, totodată, consilier judeţean, explică sincer cum au evoluat lucrurile şi motivul pentru care fotbalul ilfovean atrage atâţia bani. „Acum 10-15 ani, judeţul Ilfov era unul destul de sărac. Dintr-o dată, însă, preţurile terenurilor au început să crească miraculos. În Tunari, de exemplu, 80 la sută dintre locuitori pot fi numiţi bogaţi, au o stare materială excelentă. Unii au cumpărat terenuri pentru vaci şi peste noapte s-au trezit miliardari! Metrul pătrat de teren valorează de la 100 de euro în sus. Asta a dus şi la progresul fotbalului. Primăriile au venituri mari din impozite şi pot investi. Eu m-am implicat la această echipă din pasiune, dar şi pentru a-mi face imagine ca politician. De când sunt la echipă, mă cunoaşte toată lumea, am ajuns consilier judeţean“, mărturiseşte Enache.

Stadion care valorează şase milioane de euro!

Ilustrarea versurilor lui Arghezi „Unde sapă sapa locul/sare din pământ norocul“ are acoperire totală şi palpabilă. Spre exemplu, „arena“ din Tunari are doar o tribună cu câteva sute de locuri şi se află pe locul unei foste gropi de gunoi, dar valorează aproximativ şase milioane de euro! Acesta este preţul de piaţă al celor trei hectare pe care se află suprafaţa de joc, vestiarele şi terenul plin cu mărăcini din spatele gazonului pe care se vrea construirea unui stadion nou şi modern, în condiţiile în care, în acea zonă, un metru pătrat valorează circa 200 de euro.

BĂNET

Contracte de 12.000 de euro

Lupta pentru un loc de deputat sau de senator în colegiile din Ilfov - unul dintre cele mai vânate judeţe datorită potenţialului imobiliar - este foarte aprigă şi se dă pe toate fronturile. Candidat în Colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor, „Comandantul“ Gigi Neţoiu finanţează din umbră echipa de Liga a IV-a AS Voinţa Domneşti, în încercarea de a câştiga voturi. Neţoiu a adus la echipa din Domneşti mai mulţi jucători care au evoluat de-a lungul timpului în primul eşalon din România, printre care Florentin Dumitru, George Şoltuz şi Aurelian Dumitru. Aşa s-a ajuns ca jucători din liga judeţeană să aibă contracte de 10-12.000 de euro pe sezon şi prime de joc de sute de euro!

STRANIER

Eze „mănâncă o mămăligă la Tunari“

Nigerianul Edmond Eze este pata de culoare din echipa CS Tunari. El s-a căsătorit în ţara sa natală cu o româncă. După nuntă, femeia a vrut să se întoarcă în România, iar fotbalistul s-a hotărât să o urmeze. „Jucam în prima ligă din Nigeria, dar am vrut să fiu aici, cu soţia şi copilul meu. Nu sunt doar fotbalist, lucrez şi ca uşier la un hotel din centrul Bucureştiului. Stau în Berceni. Vin la antrenamente cu metroul şi cu maxi-taxi, e greu“, se lamentează nigerianul, care, după toate astea, s-a mai şi accidentat la meciul cu CS Bragadiru. „Aici nu avem doctor, mă duc acasă, iau medicamente, alifie şi mă fac bine“, spune africanul într-o română fluentă. Eze este cel mai iubit jucător de la Tunari, fiind considerat cel mai tehnic din lot. Localnicii l-au adoptat imediat. „Mănâncă şi el o mămăligă aici, la noi“, spune cu îngăduinţă un spectator.

DE IMPORT. Nigerianul Edmond Eze joacă la Tunari DEDICAŢIE Jean de la Craiova către Iordănescu: „Te iubesc oriunde-ai fi, de 1.000 de ori pe zi“

Miza electorală este una uriaşă în judeţul Ilfov, iar terenul de fotbal rămâne cel mai potrivit loc pentru a mai strânge câteva voturi. La mijlocul reprizei secunde a partidei de sâmbătă şi-a făcut apariţia la stadionul din Tunari însuşi fostul selecţioner Anghel Iordănescu, însoţit de colegii de partid Florentin Pandele (primarul din Voluntari) şi Gabriel Oprea, preşedintele PSD Ilfov. Pandele este un cunoscut traseist politic. În urmă cu câţiva ani, l-a dat în judecată pe Ioan Becali, după ce impresarul l-a atacat cu toporul. „Să mi se spargă toate oglinzile în casă dacă mă împac cu ăla!“, clama Pandele. La doar câteva zile după această promisiune, primarul (pe atunci înscris în PNL) s-a pupat cu agresorul, dând totul uitării. Iordănescu şi Oprea au fost direct interesaţi să intre în contact cu oamenii, pentru că a început campania electorală. Fostul selecţioner candidează pentru un post de senator, iar Oprea ţinteşte un scaun de deputat, ambii fiind înscrişi în Colegiul 1, Ilfov. După meci, cei trei pesedişti au plusat, mergând la o serbare câmpenească în centrul comunei Tunari.

Localnicii au fost omeniţi cu pastramă şi vin şi au ascultat manele. Jean de la Craiova, invitatul special al serbării, le-a dedicat PSD-iştilor melodia: „Te iubesc oriunde-ai fi, de 1.000 de ori pe zi“. Manelistul a venit „pe prietenie“.

Anghel Iordănescu, Florin Pandele şi Gabriel Oprea se duc la meciurile de "judeţeană"