“La trei luni de la începerea oficială a epidemiei Covid-19, Wuhan, orașul chinez unde s-a declanșat dezastrul, are două fețe contradictorii.

Pe de o parte este fața pozitivă, cu știrea încurajatoare despre aproximativ 108 voluntari care testează un vaccin împotriva noului coronavirus, la doar câteva zile după anunțarea primelor teste ale unui vaccin american în orașul Seattle. Pe de altă parte, există încă îndoieli și temeri cu privire la veridicitatea victoriei declarate asupra situației de urgență sanitară, cu îngrijorări tot mai mari cu privire la cazurile asimptomatice încă prezente în oraș și potențial capabile să reactiveze transmiterea virusului.

Potrivit presei chineze, primele injecții ale formulei anti-Covid-19 au fost efectuate deja de vineri. Aproximativ 108 voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, toți din Wuhan, au fost supuși injectării și vor fi monitorizați timp de șase luni pentru a verifica eficacitatea vaccinului. Cu toate acestea, rămâne îngrijorarea cu privire la rolul pe care îl pot avea pacienții asimptomatici, adică persoanele care sunt purtătoare ale virusului, dar care nu au simptome evidente ale bolii. În Wuhan, unde nu au mai fost înregistrate noi infecții de cinci zile, circulă știrea dată de un funcționar al Centrului Chinez pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citată de revista “Caixin” și preluată de Agenția Bloomberg conform căreia există “câțiva sau vreo 12 oameni asimptomatici”, motiv pentru care “nu este posibil să se stabilească dacă transmiterea virusului a fost complet întreruptă” în oraș.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE