Puțină lume știe exact ce ingrediente conțin produsele cumpărate din comerț, chiar dacă la prima vedere toate par a fi inofensive.
Un studiu publicat în 2006 în revista Environmental Health a demonstrat că aspartamul consumat în doze mari crește semnificativ riscul de leucemie, limfom și alte tipuri de cancer la șobolani.
De asemenea, în 2012, un studiu realizat pe 125.000 de persoane a găsit o legătură între aspartam și un risc crescut de limfom, leucemie și mielom multiplu la bărbați, scrie healthline.com.
În ciuda dovezilor clare la care au ajuns și alți diverși cercetători de-a lungul timpului, aspartamul nu a fost interzis.
Aspartamul este un îndulcitor artificial format din acid aspartic și fenilalanină. Acidul aspartic este un aminoacid neesențial care se găsește în mod natural în corp, iar fenilalanina este un aminoacid esențial, pe care oamenii îl obțin din surse precum carne, lactate, nuci și semințe. Atunci când sunt combinate, aceste ingrediente sunt de 200 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit și foarte scăzute în calorii.
Un număr foarte mare de alimente conțin aspartam. În general, toate alimentele etichetate ”fără zahar” folosesc un alt îndulcitor, aspratamul fiind unul dintre cei mai întâlniți. Substanța se găsește în sucurile dietetice, dulciurile fără zahăr, guma de mestecat, iaurturi sau vitamine masticabile.
Mai mult decât legătura între aspartam și cancer, de-a lungul timpului au fost raportate și alte probleme de sănătate cauzate de acesta, cum ar fi convulsii, migrene, depresie, ADHD, amețeli, creștere în greutate, boala Alzheimer sau scleroză multiplă (SM).
Cu toate acestea, în ciuda faptului că unele surse raportează un risc crescut, simptome sau accelerarea bolii, altele nu raportează rezultate negative legate de consumul de aspartam, scrie Antena3.