Giantul de mobilă IKEA a acceptat să plătească 6 milioane de euro (6,5 milioane de dolari) către un fond guvernamental care compensează victimele muncii forțate sub dictatura comunistă din Germania, într-o mișcare despre care susținătorii speră că va determina și alte companii să urmeze acest exemplu.
Deținuții politici forțați să asambleze mobilier IKEA
Deținuții politici, precum și cei de drept comun din Germania, din perioada Războiului Rece, au fost forțați să asambleze mobilier pentru IKEA.
Aceste fapte au ieșit la iveală în rapoartele media suedeze și germane cu mai bine de un deceniu în urmă, determinând compania să comande o investigație independentă.
Deținuții produceau mobilă pentru IKEA, un gigant global în industria mobilei, încă din anii 1970 și 1980, a constatat ancheta efectuată de auditorii Ernst & Young.
Reprezentanții IKEA de la acea vreme erau probabil conștienți că deținuții politici erau folosiți pentru a suplimenta forța de muncă, a constatat raportul.
IKEA Germania a folosit victimele dictaturii est-germane
Fosta Germanie de Est a fost ocupată de Uniunea Sovietică din 1949 până în 1990, care a instalat un stat comunist rigid cunoscut sub numele de Republica Democrată Germană, sau RDG.
Zeci de mii dintre deținuții săi au fost forțați să lucreze în fabrici, făcând din aceasta un loc-cheie pentru muncă ieftină, de care au beneficiat multe companii occidentale.
Mulți dintre deținuții politici din RDG ar fi fost încarcerați pentru simpla „crimă” de a se opune statului comunist cu partid unic.
Opoziția față de dictatura comunistă a fost înăbușită de temuta poliție politică Stasi din Germania de Est, care a spionat aproape fiecare aspect al vieții de zi cu zi a oamenilor.
Într-o declarație din această săptămână, IKEA Germania a anunțat că va contribui voluntar cu 6 milioane de euro la noul fond guvernamental înființat pentru a oferi compensații victimelor dictaturii est-germane.
Guvernul de la Berlin înființează „fondul de dificultate”
După decenii de campanii din partea grupurilor de victime, guvernul de coaliție de la Berlin a propus, în 2021, înființarea „fondului de dificultate”. Parlamentul german va vota asupra înființării sale în săptămânile următoare, deși acest pas este văzut ca o simplă formalitate.
Declarația IKEA adaugă că plata este rezultatul unor negocieri de ani de zile între filiala germană a companiei și Uniunea Asociațiilor Victimelor Dictaturii Comuniste (UOGK), o organizație care se descrie ca lucrând pentru a asigura că cei condamnați pe nedrept în Germania comunistă primesc răspuns pozitiv în statul constituțional de astăzi.
IKEA salută înființarea „fondului de dificultate”
Într-o declarație, Walter Kadner, CEO și Chief Sustainability Officer la IKEA Germania, a declarat: „Regretăm profund că produsele pentru IKEA au fost de asemenea produse de prizonieri politici în RDG.
De când a devenit cunoscut, IKEA a lucrat constant pentru a clarifica situația.
Le-am dat cuvântul celor afectați că vom participa la oferirea de sprijin. Prin urmare, salutăm implementarea fondului de dificultate și suntem bucuroși că putem să ne ținem promisiunea.”
Plata de referință a IKEA este prima de acest fel. Decizia a fost bine primită de organizațiile care militează pentru victime.
Dieter Dombrowski, președintele UOGK, a descris înființarea fondului ca fiind „revoluționară.”