Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care se preciza că IGSU va iniţia o licitaţie deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităţilor ministerului, în valoare de aproximativ 418 milioane de euro şi care se va derula pe parcursul a patru ani. Aceasta înseamnă că, în curând, IGSU va beneficia de 22 noi elicoptere, dintre care 10 elicoptere uşoare, 12 medii sau grele şi cel puţin un simulator de zbor.

Acordul de ieri se referă, deocamdată, la elicopterele ușoare. Achiziția acestora se va face din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane de euro. În prezent, IGSU dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviaţiei MAI 2010-2020.

„Din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile.

Pe de altă parte, distribuţia teritorială a resurselor este actualmente stabilită preponderent pe principiul timpului de răspuns la urgenţe medicale şi nu permite o alocare rapidă a acestora în cazul acţiunilor de căutare-salvare, necesitând deseori adaptări ale echipării în funcţie de tipologia misiunilor care trebuie executate”, anunţa, la vremea emiterii ordonanței, MAI.