Evenimentul Zilei > International > POVESTEA UNEI FOTOGRAFII. Igor Dodon efectuează o vizită de prietenie pe Muntele Athos
POVESTEA UNEI FOTOGRAFII. Igor Dodon efectuează o vizită de prietenie pe Muntele Athos

POVESTEA UNEI FOTOGRAFII. Igor Dodon efectuează o vizită de prietenie pe Muntele Athos

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află de pe 1 august pe muntele Athos, în fruntea unei delegaţii echipate cu tricouri albe cu guleraşe roşii, având inscripţionate în dreptul inimii harta republicii lângă care scrie: „Iubesc Moldova”.

Pe contul său de Facebook, Igor Dodon ţine un adevărat jurnal de călătorie ilustrat cu o grămadă de poze. Înalţii oaspeţi ai Sfântului Munte sunt înarmaţi, pe lângă multă evlavie, sete de cunoaştere, butoiaşe cu ţuică de producţie proprie, cu steaguri ale republicii şi ale Moldovei lui Ştefan cel Mare, acestea din urmă adaptate ideologic prin înlocuirea soarelui dintre coarnele bourului cu o stea în cinci colţuri ca cea de pe Kremlin.

„Cu Doamne ajută”

La începerea voiajului iniţiatic, Igor Dodon s-a rugat, pe Facebook: „Cu Doamne ajută. Mergem pe Sfântul Munte Athos. Ne vom ruga pentru Moldova şi bunăstarea poporului nostrum”. Chiar în prima zi, delegaţia a vizitat cinci locaşuri sfinte şi s-a închinat în toate pentru republică. Preşedintele de la Chişinău a consemnat că „peste tot delegaţia noastră este primită cu braţele deschise şi cu o deosebită caldură”, fapt absolut normal când afară este caniculă. Evident că a avut şi o revelaţie: „Foarte mulţi Domnitori ai Moldovei au contribuit de-a lungul secolelor la ctitorirea mai multor mănăstiri de pe Athos. Numeroşi concetăţeni de-ai noştri au fost şi sunt aici călugări”.

Iran, următoarea destinaţie

În spritul frăţiei între religii, Igor Dodon va pleca din inima ortodoxiei direct la Teheran, unde va participa la ceremonia de învestire a pre- şedintelui reales al Iranului, Dr. Hassan Rouhani, şi se va întâlni cu vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. Astfel, şeful republicii de peste Prut se va revanşa după ce oficialul de la Moscova nu a putut ajunge săptămâna trecută la Chişinău deoarece autorităţile de la Bucureşti au interzis avionului în care se afla să treacă prin spaţiul aerian al României.

„Gloria Muncii”

Înainte să anunţe că pleacă din republică pentru zece zile, preşeşedintele Dodon a semnat un decret, cu ocazia aniversării a 25-a de ani de la crearea sistemului de decoraţii moldovean, prin care l-a recompensat cu „Ordinul Republicii” pe Semion Odainic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, iar pe Vladimir Bogdan, care activează în cadrul Instituției Prezidențiale din anul 1990, cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul”. Ordinul „Gloria Muncii” i l-a conferit cu drag Tatianei Macarova, care este în Aparatul Președintelui Republicii din anul 1997.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: