Reprezentantul blocului ACUM, format din Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, a declarat că preşedintele Igor Dodon a prezentat un plan de federalizare a Republicii Moldova.

Planul a fost prezentat în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen.

Igor Munteanu, unul dintre candidaţii blocului politic ACUM la alegerile parlamentare de duminică, a declarat că planul preşedintelui Dodon este unul periculos.

Mai mult decât atât, planul ar ignora fundamentele statului Republica Moldova, oferind pârghii regimului separatist de la Tiraspol.

 „Acest plan a circulat în cancelariile occidentale din luna septembrie, însă doar la Conferinţa de la Munchen am putut avea o copie a acestui plan. Intenţia preşedintelui Dodon este (…) să creeze o coaliţie cu Partidul Democrat şi să ofere un cadou Federaţiei Ruse, sub forma de federalizare a republicii sau a unei confederaţii. Este un plan anticonstituţional, sunt interese ostile faţă de interesul naţional al R. Moldova şi ignoră totalmente interesele cetăţenilor moldoveni.”, a declarat Munteanu.

Purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale din Republica Moldova, Carmena Sterpu, a declarat că va veni cu o reacţie.

Igor Dodon a anunţat că a prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen viziunea sa referitoare la menţinerea şi consolidarea principiului privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, informează Agerpres.