Evenimentul Zilei > Social > Igor Botnariciuc, cel care „l-a instruit” pe Iliescu ca agent KGB, de negăsit | Memoria EVZ
Igor Botnariciuc, cel care „l-a instruit” pe Iliescu ca agent KGB, de negăsit | Memoria EVZ

Igor Botnariciuc, cel care „l-a instruit” pe Iliescu ca agent KGB, de negăsit | Memoria EVZ

În urmă cu 21 de ani, doi redactori de la Evenimentul zilei au fost trimişi la Moscova pentru a-l aduce la Bucureşti pe celebrul Igor Botnariciuc, în vederea organizării unei conferinţe de presă extraordinare.

Totul a plecat după ce cotidianul „Ziua” a publicat o serie de articole privind apartenenţa la KGB a lui Ion Iliescu, preşedintele României. Articolele prezentau declaraţiile făcute de Igor Botnariciuc, asistent la Institutul Energetic din Moscova, cel care l-a „instruit“ în misiunea de agent al serviciului secret sovietic pe Ion Iliescu. Se menţiona că asistentul a devenit profesor la institutul respectiv în 1995, anul în care fostul preşedinte al României a terminat facultatea.

La data de 28 martie 1996, după zeci de înfăţişări, Judecătoria Sectorului 1 a Tribunalului Municipal Bucureşti a acceptat cererea formulată de Sorin Roşa Stănescu, directorul Ziua privind audierea în procesul „Iliescu KGB“ a martorilor Igor Botnariciuc şi Alexandr Mihail Kavisciuc, sursele folosite de „Ziua“ în articolele despre implicarea lui Iliescu în KGB. Dată fiind situaţia de faţă, Evenimentul zilei a decis să trimită la Moscova doi redactori pentru a-i găsi pe cei doi şi a le lua interviuri în exclusivitate.

Ar fi fost o lovitură de presă dacă jurnaliştii ar fi reuşit să-i aducă pe martori în Bucureşti pentru o conferinţă de presă. Deşi au luat la pas mai multe cartiere din Moscova şi au intervievat zeci de persoane, cei doi reporteri nu au reuşit să -i găsească pe martori. S-a dorit ca, prin acea anchetă, jurnaliştii să aducă noi lămuriri în ceea ce-l privea pe Ion Iliescu.

INFO

La începutul lunii ianuarie 2017, Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General, fiind acuzat de crimă împotriva umanităţii în Dosarul Mineriadei din 1990.

CV

Camelia Muntean şi Andrei Bădin se numesc jurnaliştii care au scris acest articol care a făcut vâlvă în urmă cu 21 de ani. Bădin a devenit un cunoscut realizator de emisiuni TV.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: