Din 2010, naţionala de fotbal a României va avea alt selecţioner. Victor Piţurcă, actualul antrenor al tricolorilor, a anunţat, într-un interviu publicat în numărul de ieri al cotidianului „Pro Sport“, că va părăsi prima reprezentativă după Cupa Mondială de peste doi ani, indiferent de rezultatul participării la competiţia programată în Africa de Sud. Mircea Sandu, şeful FRF, nu exclude, pentru viitor, varianta tandemului Mircea Lucescu-Răzvan Lucescu.
 
„Nu s-a pus problema demisiei de la naţională. Pe de altă parte, sunt decis ca în 2010 să închei socotelile cu echipa naţională. Sper să fie după Campionatul Mondial din Africa de Sud. Nici dacă iau Cupa Mondială nu mă răzgândesc. E suficient şi nu are rost să merg mai departe. Am avut performanţe, vreau să mai am, dar atunci va fi momentul în care va trebui să vină altcineva la naţională“, a afirmat Piţi în respectivul interviu.

Naşu’ nu încearcă să-l întoarcă!

Conducerea FRF a intrat în priză după anunţul lui Piţurcă. Preşedintele Mircea Sandu, care a recunoscut în trecut pentru EVZ că vorbeşte rar cu Piţurcă, n-a părut afectat. Interesant este şi faptul că şeful de la „Casa Fotbalului“ n-a dat niciun moment de înţeles că ar intenţiona să-l întoarcă din drum pe tehncian!

Sandu susţine varianta unui străin, dar are la îndemână şi câteva soluţii interne. „Dintre antrenorii români, în calcul îi avem pe Andone, Rednic, Sabău, Hagi şi ceilalţi antrenori la modă în Liga I, care au performanţe cu echipele de club“, li s-a confesat Sandu ziariştilor români, la Euro 2008.
 
Surprinzător, într-un interviu acordat ieri cotidianului nostru, Sandu i-a nominalizat pe Mircea şi Răzvan Lucescu ca viitori antrenori la naţională, dar n-a precizat cum vor colabora cei doi. Cel mai probabil, primul ar putea fi director tehnic, iar cel de-al doilea – antrenor principal. Varianta e credibilă, în condiţiile în care nominalizarea celui care va fi selecţioner va fi făcută de Ionuţ Lupescu, cel căruia „Il Luce“ i-a oferit banderola de căpitan la Dinamo la doar 18 ani şi l-a lansat în fotbalul mare.
 
În trecut, Mircea Sandu a fost presat să înscăuneze un tehnician străin. „Mutu mi l-a propus pe Prandelli. Dacă nu ar fi acceptat Piţurcă, l-aş fi adus pe italian“, a mărturisit liderul federaţiei.

O variantă viabilă este şi Walter Zenga, care tânjeşte după postul de antrenor al tricolorilor. „În România voi accepta să antrenez doar naţionala“, a spus italianul după despărţirea de Dinamo.

Ionuţ Lupescu, în ale cărui atribuţiuni se află negocierile cu viitorul selecţioner, susţine şi varianta unui tehnician neamţ.

INTERVIU

„E foarte bine că Piţurcă a anunţat din timp!“

Vestea că România trebuie să-şi caute selecţioner din 2010 l-a luat pe nepregătite pe Mircea Sandu. Aflat la Beijing în ultima zi ca observator la meciurile de fotbal de la Olimpiadă, preşedintele FRF nu ştia despre hotărârea lui Piţi. Naşu’ urmărea ieri meciul naţionalei de handbal contra Angolei, când a răspuns la apelul EVZ.
 
EVZ: Domnule Sandu, Victor Piţurcă a anunţat că renunţă la naţională după 2010. Cum comentaţi? 
Mircea Sandu: Păi, eu ce să-i fac? E foarte bine că a anunţat din timp, ca să ştim şi noi ce vom face în continuare! Procedăm şi noi ca Olanda, ca Anglia, ţări care ştiau pe cine contează la naţională, înainte ca selecţionerii să-şi încheie contractul. 

Ştiaţi despre hotărârea selecţionerului?
 
Acum am aflat. Mi-au spus ziariştii români acreditaţi la Beijing. Piţurcă are un contract până în 2010. Ionuţ Lupescu s-a ocupat de problema asta, eu nu ştiu toate clauzele. Dar dacă Piţurcă vrea să plece, nu e nicio problemă! Aşa se face, civilizat, să putem pregăti din timp antrenorul care să vină după Mondiale. 

Aveţi soluţii pentru înlocuirea antrenorului?
Soluţii găsim în laboratorul de chimie! Presupun că nu despre altfel de soluţii vorbim, nu? Ne vom consulta şi vom vedea.
 
Cine va face propunerea?
Ionuţ Lupescu. Dar vor fi consultări. Vom vorbi şi cu cei din Comitetul Executiv, care trebuie să-l valideze pe viitorul selecţioner. Nu ia nimeni de capul lui o asemenea decizie. 

Care sunt variantele în acest moment?
Sunt şase-şapte soluţii interne, pe care le ştiţi: Răzvan Lucescu, Andone, Sabău, Rednic… Plus varianta unui antrenor străin, pe care o iau în calcul de mult.

Mircea Lucescu n-are şanse?
Sigur unul dintre Luceşti are şanse mari (n.r. – Răzvan). Poate vom avea Lucescu la pătrat, cine ştie? E foarte posibil!


RUPTURĂ. Mircea Sandu se desparte fără regrete de actualul selecţioner

RĂSPUNS

„Am devenit sperietoarea tuturor“

Mircea Lucescu, în prezent la Şahtior Doneţk, i-a răspuns dur lui Mircea Sandu. Tehnicianul a părut că n-a uitat vremurile în care Naşu’ l-a ignorat cu bună ştiinţă atunci când a numit antrenorul la naţională. Mircea Lucescu a fost propus şi pentru funcţia de preşedinte la FRF de către cei care doresc plecarea lui Mircea Sandu. „Neg categoric orice discuţii cu conducerea federaţiei. Eu am treburi importante aici, la Doneţk. Am meciuri de campionat, în Liga Campionilor… Dacă mă tentează să preiau naţionala? Pe mine mă tentează să antrenez echipe de club. Punct. Nu mă mai întorc în fotbalul românesc. Încep preliminariile pentru Campionatul Mondial şi ar trebui să-l lăsăm în pace pe Piţurcă. Eu am devenit sperietoarea tuturor antrenorilor. Mereu se aduce în discuţie numele meu, când se discută despre plecarea vreunui tehnician!“, ne-a declarat ieri tehnicianul „minerilor“.

PENSIONARE

„Piţurcă se retrage din antrenorat“

Ionuţ Lupescu, director general la Federaţia Română de Fotbal, a declarat ieri că era la curent cu hotărârea lui Victor Piţurcă (52 de ani) de a se retrage de la cârma echipei naţionale, după Campionatul Mondial din 2010. Oficial FRF a adăugat însă că, după viitorul turneu final, Piţi va spune adio meseriei de antrenor: „Piţurcă mi-a spus că în 2010 vrea să se retragă, dar nu numai de la echipa naţională, ci din antrenorat“. Piţurcă nu s-a decis asupra viitorului: „La Steaua nu m-aş întoarce, dar n-aş refuza să antrenez la Dinamo“.

DECLARAŢII