Editura Evenimentul si Capital

Cazul Ierusalim PROVOCAT de Trump aduce: proteste, terorism, morţi, răniţi şi încălcarea drepturilor internaţionale

Autor: | | 7 Comentarii | 1318 Vizualizari

Ierusalimul este capitala Israelului de 3.000 de ani. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, rămâne ferm pe poziţia sa, în timp ce în toată lumea musulmanii continuă protestele împotriva deciziei lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Sosit la Paris la reuniunea miniştrilor de externe UE, a fost invitat de Macron să facă un gest de pace faţă de palestinieni.

Macron: ''Mişcara lui Trump este un pericol pentru pace''

Alături de Macron, Netanyahu a spus de mai multe ori ''give peace a chance'', dar clarifică şi că pentru a avansa către pace, palestinienii trebuie să accepte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Macron, pe de altă parte, exprimă o poziţie mult diferită, de dezaprobare faţă de decizia lui Trump, care este ''contra dreptului internaţional şi este un pericol pentru pace''. El îi cere lui Netanyahu să facă ''gesturi încurajatoare în privinţa palestinienilor'', ca de exemplu ''încetarea construcţiilor de aşezăminte israeliene pentru a da o oportunitate păcii''.

Protestele se înmulţesc în lumea arabă împotriva lui Trump. Un israelian este înjunghiat la Ierusalim, 1.250 de palestinieni sunt răniţi în ciocniri cu forţele de ordine. La Beirut, înfruntările din faţa ambasadei SUA, au provocat 40 de răniţi, în Maroc zeci de mii de persoane au manifestat împotriva deciziei lui Trump, mii de oameni în Indonezia, dar şi la Istanbul.

Provocare şi răspuns imediat

Între preşedintele Erdogan şi Netanyahu au avut loc contre verbale de la distanţă. Ieri dimineaţă, Erdogan care astăzi va primi pe Putin pentru a discuta tocmai despre Ierusalim, s-a îndreptat împotriva Israelului definindu-l ''un Stat terorist şi opresiv, care ucide copiii''. Premierul israelian, atunci, aflat la Paris, i-a răspuns prompt: ''Erdogan a atacat Israelul. Nu sunt obişnuit să iau lecţii de moralitate de la un lider care bombardează localităţi curde chiar în Turcia sa, care bagă jurnalişti în închisoare, care ajută Iranul să rezolve sancţiunile internaţionale şi care susţine teroriştii în Gaza pentru a ucide oameni''.

Iordania către revizuirea acordului de pace cu Israelul

Împotriva mişcării lui Trump, notează Il Tempo, se agită şi Iordania: camera inferioară a Parlamentului a votat în unanimitate o moţiune pentru a cere comitetului său legal de ''a studia din nou'' toate acordurile semnate până acum cu Israelul, în mod special tratatul de pace din 1994. Asociaţia avocaţilor iordanieni a anunţat că va denunţa pe Trump şi guvernul Israelului la Curtea penală internaţională, AIA.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI