Ied în loc de miel

Ied în loc de miel

Un bucureştean a stricat borşul pe ied, aşteptând să mănânce ciorbă de miel. Vânzătorul care a comercializat carnea spune că „e tot aia“.

Carnea de miel: 60 de lei, verdeţuri şi legume: 15 lei. Rezultatul? Ciorbă de miel, preferata domnului Anatole Blinof, un bucureştean de 57 de ani, care consumă miel cu mare plăcere. Femeia care îi găteşte s-a apucat să prepare carnea, dar a izbit-o un miros greu de suportat. Ceea ce i-a dat de gândit domnului Blinof. A luat carnea care-i rămăsese şi s-a întors la măcelarul din Piaţa Matache, de la care o cumpărase. „Se poate să fi fost ied, eu acuma ce să zic?!“, i-a replicat vânzătorul.

Şi aici începe scandalul. Blinof e deranjat de escrocherie, măcelarul n-o recunoaşte. „Dacă dumneavoastră cumpăraţi un măr de la piaţă şi e acru, daţi vina pe ăla de la care l-aţi cumpărat?“, încearcă o analogie una dintre vânzătoarele de la standul cu probleme. „Dacă în loc de măr am o pară, e ca şi cum în loc de miel aş avea ied“, vine replica, iar discuţia pare ruptă din filmele cu Stan şi Bran, în care fiecare înţelege ce vrea. Pentru reclamaţii, străbateţi oraşul

Pe lângă neînţelegerea cu vânzătorul, banii luaţi, ciorba de ied şi drumurile până la piaţă, bucureşteanul Anatole Blinof nici măcar n-a obţinut satisfacţia de a fi ascultat de autorităţi. Biroul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSV) de la Piaţa Matache era închis, iar cei care vor să testeze sănătatea cărnii pe care o cumpără sunt trimişi la Piaţa Amzei. „Ce vină am eu? Eu am vândut ce-am avut pe cuie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce are dacă e ied în loc de miel? Ce?! Nu-i tot aia?“, spune Marian, măcelarul nemulţumit de revolta clientului. Nici ceilalţi vânzători din hala de carne nu sunt prea înţelegători faţă de problema cumpărătorului. „Ce treabă am eu? Aţi cumpărat ied de la mine?“. Întrebaţi dacă, totuşi, pot deosebi cărnurile între ele, comercianţii explică diferenţele: „Carnea de ied e mai roşie. Plus că producătorii de la care vine carnea trebuie să lase un pic de blăniţă în vârful cozii la iezi, ca să ştim şi noi“.

HARABABURĂ Sancţiunile în aceste cazuri nu are cine să le dea Fără o reclamaţie înregistrată nu se poate face nimic, spune Constantin Cerbulescu, inspector adjunct la OPC Bucureşti. Blinof a sunat la ambele numere destinate consumatorilor, dar nu i-a răspuns nimeni. „Tot ce-am putea face e un control, să vedem dacă au afişat că vând şi carne de ied. Şi dacă nu, l-am putea sancţiona pe comerciant pentru dezinformare. Dar asta e treaba ANSV să spună ce fel de carne e aia“, adaugă inspectorul OPC.

Directorul general al ANSV, Radu Roatiş, spune că tot ce poate să facă instituţia pe care o conduce e un test de specie. „Nu ştiu însă la ce i-ar folosi (n.r. - clientului). Altfel, nu cred că are rost să amestecăm o instituţie într-o astfel de ceartă“, e de părere Roatiş.