Evenimentul Zilei > Social > „Idila comunistă” care l-a costat viața. Povestea unui medic devenit amant
„Idila comunistă” care l-a costat viața. Povestea unui medic devenit amant

„Idila comunistă” care l-a costat viața. Povestea unui medic devenit amant

Dragostea pe care medicul Gheorghe Plăcințeanu i-o purta Licăi, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost blestemul vieții sale.

La mijlocul secolului trecut, Gheorghe Plăcinţeanu începuse să se afirme în lumea medicală. Fiu de profesor universitar, tânărul a devenit chirurg ortoped de renume, lucrând în mai multe spitale din Braşov şi Bucureşti.

„Viaţa avea să i se schimbe pentru totdeauna în anul 1958, atunci când a cunoscut-o pe Vasilica Gheorghiu, fiica răsfăţată a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Fata liderului comunist era căsătorită cu juristul Marcel Popescu şi avea trei copii, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se arunce în braţele frumosului bărbat de care se îndrăgostise la rândul ei. La acea vreme, tânăra jucase în mai multe filme. Nu era prea talentată, însă acest lucru nu conta pentru tatăl său, care a ridicat studiourile de la Buftea, locul unde odrasla putea să devină vedetă”, scrie Historia.ro.

Povestea de dragoste nu a ţinut mai mult de-un an, întrucât Gheorghe Gheorghiu-Dej a aflat rapid. S-a opus căsătoriei celor doi, pe motiv că tatăl lui Gheorghe Plăcinţeanu, medic la rândul său, se facea vinovat de moartea mamei lui Dej, întrucât nu ar fi internat-o în spitalul din Bârlad, deşi era bolnavă. Se pare că femeia nu a fost internată pentru că avea bani suficienţi, iar în opinia lui Dej vinovat de moatea mamei sale era directorul spitalului.

Cum însă Lica nu voia să renunţe în ruptul capului la omul iubit, camarila comunistă i-a interzis tânărului medic să se apropie de casa ei. Pe de altă parte, s-a zvonit că medicul şi familia sa sunt legionari. Dej nu avea să se oprească aici şi, cum avea la mână serviciile secrete, a pus spioni pe urma medicului.

Cum măsurile întreprinse de organele de securitate pentru verificarea lui Plăcinţeanu şi a familiei sale nu au reuşit să scoată la iveală fapte infracţionale, s-a fabricat un dosar în care medicul devenea complice la o contrabandă cu ciorapi.

Gheorghe Plăcinţeanu a fost dus la Penitenciarul Râmnicu Sărat. Nu a avut voie să fie vizitat de familie, i-au fost interzise pachetele şi îngrijirile medicale. Gheorghe Plăcinţeanu a murit pe 1 mai 1961, la vârsta de 36 de ani.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News