ICR antrenează naţionala de "români aspiranţi"

Recent au luat sfârşit cursurile de limbă şi civilizaţie românească organizate de Institutul Cultural Român la Braşov. Profesorii susţin că e cea mai bună promoţie de străini de până acum.

"În România există scandaluri cu politicieni şi sex?". "La ce parte a corpului te referi în română când vrei să spui despre cineva că e prea sigur de el?". "Unde sunt organizaţiile de extremă stângă în România? De ce nu există organizaţii anarhiste?". "De ce nu ies românii în stradă când se taie salariile?". Ultima este una dintre cele mai redundante întrebări adresate profesorilor de către cei 38 de străini care au absolvit, de curând, cursurile Şcolii de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Acestea s-au derulat timp de aproape o lună şi au fost organizate de Institutul Cultural Român la Braşov, în colaborare cu Muzeul "Casa Mureşenilor“ şi cu Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Transilvania".

Prelegeri şi dans

"De la ora 09.00 la 13.00, aveau cursuri de limba română. Apoi pauza de prânz, iar, după-amiaza, veneau cursurile de cultură şi civilizaţie. Au avut conferinţe pe tema istoriei cinematografiei româneşti, istorie recentă a României şi politicii româneşti. Marţea şi vinerea, existau ateliere, structurate două câte două. Aici, la muzeu («Casa Mureşenilor» – n.r.), erau cursuri de dans Romana, un dans de societate românesc inventat la mijlocul secolului al XIX-lea, replica noastră la ceardaşul maghiar şi la valsul vienez. Eu am ţinut un curs de jurnalism şi publicitate (fiind aici şi «Gazeta Transilvaniei», primul ziar românesc din regiune) – au făcut propriile lor ştiri în limba română şi reclame pentru print. Le-am făcut şi o trecere în revistă prin 100 de ani de publicitate tipărită", explică dr. Valer Rus, directorul Muzeului "Casa Mureşenilor“.

El a precizat că la cursurile practice (inclusiv de gastronomie şi olărit), s-au adăugat şi excursii - la Azuga, la Peleş şi Pelişor, la Sighişoara etc. - şi că străinii au făcut reportaje şi fotoreportaje de pe unde au fost. "Per total, la sfârşitul a patru săptămâni, trebuie să o rupi binişor pe româneşte, ceea ce s-a şi întâmplat", concluzionează Rus. După părerea profesorului şi poetului Andrei Bodiu, "promoţia" din 2011 a fost cea mai bună din istoria programului.

Reacţii la finalul şcolii

"Eu am căutat cursuri de vară în România pe internet şi am dat peste cel organizat de ICR la Braşov (...). N-am făcut niciodată gramatică română până acum. Am învăţat limba cu prietenii, pe stradă, şi era interesant să văd de ce funcţionează ceva aşa şi nu aşa, cum să fac o frază corectă şi să văd ce oameni deosebiţi învaţă limba română", explică în limba locului britanicul Daniel Alexander.

Studiază interpretariatul la conferinţe şi vrea să adauge româna la palmaresul său deja impresionant (engleza şi franceza ca "limbi active" şi rusă şi germană, "pasive"). "Cursurile au fost la înălţimea aşteptărilor şi tot timpul am fost ocupată cu ceva", se declară încântată Minna Graber, o englezoiacă. Ea locuieşte în România şi a luat această decizie după ce a petrecut nenumărate vacanţe în România. Situaţia americanului Justin Classen a fost mai complicată, el împărţindu-şi timpul între cursuri şi arhivele din Braşov, pentru că pregăteşte o teză de doctorat despre România interbelică. "Eu am ţinut un curs de jurnalism şi publicitate, străinii au făcut propriile lor ştiri în limba română." VALER RUS, directorul Muzeului "Casa Mureşenilor“