ÎCCJ va judeca pe 13 septembrie contestația controlului judiciar făcută de Sebastian Ghiță

ÎCCJ va judeca pe 13 septembrie  contestația controlului judiciar făcută de Sebastian Ghiță

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) vor judeca pe 13 septembrie contestaţia depusă, joi, de Sebastian Ghiţă la măsura controlului judiciar, stabilit de procurori în dosarul de corupţie în care este cercetat alături de Victor Ponta, anunță News.ro.

Ghiţă a contestat, joi, la instanţa supremă, măsura controlului judiciar, precizând că nu va renunţa să vorbească despre acuzaţiile de spălare de bani care i se aduc.

Deputatul a susţinut că i se îngrădesc două drepturi fundamentale, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la libera exprimare.

"Eu consider că statul are suficiente mijloace să intervină atunci când un cetăţean nu respectă legile sau deciziile impuse de judecători. Senzaţia mea este că din ce în ce mai des unii procurori încearcă să ne bage în cap ideea ca nu e voie să vorbim în România, ori chestiunea acesta e ceva care ţine de libertatea noastră şi e ceva ce nu mai acceptăm, oricâte sfaturi ne dau avocaţii, prietenii sau rudele, e ceva ce trebuie să ţinem încă viu”, a spus, joi, deputatul, în faţa sediului ICCJ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghiţă s-a întrebat, retoric, de ce ideea de patriotism este "criticată şi zdrobită".

"Din ce în ce mai mulţi oameni ne întreabă de ce ideea de patriotism, ideea naţională şi de interes al românilor în ţara lor e atât de vehement respinsă, criticată şi zdrobită. Am citit astăzi (joi, n.r.) poziţia unor jurnalişti care cu mândrie ne explică cum capitalul românesc s-a autodistrus şi a corupt şi a furat, în timp ce minunaţii investitori străini nu ne fură, nu-şi repatriază profiturile, nu dau şpagă şi numai noi, românii, care mai avem 10 la sută din economie suntem vinovaţi, iar prietenii jurnaliştilor plătiti dinafară şi ONG-iştii îşi fac datoria faţă de economia românească", a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul s-a referit apoi la controlul judiciar stabilit, miercuri, de procurori.

"Acea măsura impusă ieri (miercuri, n.r.) nu-mi dă voie să vorbesc despre Victor Ponta, nu-mi dă voie să vorbesc despre domnul procuror şi nici despre dosar. Dacă procurorul calcă mâine pe cineva pe stradă, eu n-am voie să mă refer la fapta dânsului, că nu doreşte el", a declarat Ghiţă.

El a explicat că procedura prin care a fost organizată vizita lui Tony Blair în România a fost folosită şi în cazul vizitei fostului preşedinte american Bill Clinton sau a fostului şef al CIA.

"În 2005, o fundaţie, împreună cu mai mulţi sponsori, printre care Omnilogic, l-a invitat cu 500.000 de dolari pe Bill Clinton. Procedura a fost aceeaşi ca la domnul Blair. Sute de sefi de instituţii din România au mers la acel eveniment, gratuit. Ulterior, Omnilogic a încheiat sute de contracte cu instituţiile ale căror şefi au participat la conferinţă. A mai fost şi Rudolf Giuliani, a venit fostul sef al CIA, cu 300.000 de dolari. O să ajungem de râsul lumii în felul acesta. Ieri, jurnaliştii de la The Sun au venit special să-mi ia o declaraţie despre această situaţie care i-a uimit", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Procurorii DNA au anunţat, marţi, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Victor Ponta a contestat la rândul său măsura controlului judiciar, impusă de procurorii DNA. Nemulţumirea cea mai mare a lui Ponta este aceea că nu poate comenta public acuzaţiile aduse, nefiind lăsat să facă declaraţii. Procesul este amânat pentru astăzi la ora 13:00.